Централната избирателна комисия е получила три сигнала за поведението на лидера на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров в снощното предаване "Референдум" по БНТ и е взела решение, че той е нарушил изборният кодекс, каза днес говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от БНТ.

Според членовете на комисията Сидеров е нарушил добрите нрави, честа и е засегнал на честта и достойнството на други кандидати. Предвидената от Изборния кодекс санкция е от 2500 до 5000 лева, а при повторно нарушение стига до 15 хил. лева.

Андреев каза, че преценката дали Сидеров и партия "Атака" да бъдат канени в други предавания на националната телевизия е на БНТ. По-рано днес директорът на телевизията Емил Кошлуков обяви, че до края на предизборната кампания няма да допусне лидера на "Атака" до предавания в БНТ, освен ако той не се извини.

Днес поведението на Волен Сидеров беше критикувано от ГЕРБ, ВМРО и министри от кабинетът, а Съветът за електронни медии изрази тревога по повод нарушаване на Споразумението за отразяване на предизборната кампания за провеждане на избори за общински съветници и кметове, подписано между Българската национална телевизия и политическите партии и коалициите от партия "Атака".

Дневник