"Първата реакция" на Европейския парламент на новите предложения на британското правителство за споразумение за Брекзит "не е положителна". Това заяви вчера евродепутатът Ги Верхофстад, който ръководи групата, координираща дейността на ЕП по въпроса за излизането на Великобритания от ЕС, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Ние не смятаме", че тези предложения дават "необходимите гаранции, от които се нуждае Ирландия", заяви бившият белгийски премиер след среща с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

Окончателната сделка за Брекзит трябва да бъде одобрена от Европейския парламент.

Вчера Барние посочи, че в новите предложения на Джонсън има напредък, но остава и да се свърши много работа за постигане на ново споразумение.

"Има напредък, но откровено казано, остава да се свърши още много работа за постигане на трите цели на предпазния механизъм: без физическа граница, икономиката на остров Ирландия и защита на общия пазар. Ще продължим да работим за постигане на споразумение. Брекзит без споразумение никога няма да е изборът на ЕС. Ще продължим да работим с британския екип, но споразумението трябва да спазва трите ангажимента", каза Барние преди среща с лидерите на политическите групи на Европейския парламент.

По-рано Джонсън обяви, че представя "конструктивни и разумни предложния" на ЕС и че се надява Брюксел да намери възможност за компромис за постигане на сделка.

Петстотинкилометровата сухопътна граница между Ирландия, членка на ЕС, и британската провинция Северна Ирландия се превърна в основен проблем в усилията да се договорят условията за излизане от ЕС.

Ирландия казва, че "невидима" граница е от ключов национален интерес, тъй като каквито и да било гранични проверки биха подкопали мирната сделка от 1998 г., позната като Споразумението от Разпети петък.

Джонсън посочи, че предложенията няма да включват планове за митническа инфраструктура на границата. "При никакви обстоятелства няма да имаме проверки на или близо до границата в Северна Ирландия. Ще спазваме мирния процес и споразумението от Разпети петък", подчерта премиерът.

Лидерът на Партията на Брекзит Найджъл Фараж каза, че предложението за изваждане на ирландския "предпазен механизъм" от споразумението за Брекзит е все едно човек да си сложи главата в устата на крокодил и да се надява, че всичко ще е наред, предаде "Ройтерс".

"Въпреки това, което каза той, няма гаранция, че ще напуснем митническия съюз и за всяко бъдещо търговско споразумение ще е нужно ЕС да прояви добронамереност", написа Фараж в "Туитър".

Дневник