Северна Корея потвърди днес, че вчера е изстреляла балистична ракета от подводница край източното си крайбрежие, предаде "Ройтерс", като се позова на официалната информационна агенция КЦТА, пише БТА. В съобщението се казва, че става въпрос за нов тип ракета, наречена "Пукгуксон-3".

Тя е била изстреляна от вертикално положение, уточни КЦТА, потвърждавайки преценката на южнокорейските въоръжени сили.

В съобщението се подчертава, че "успешният опит с нов тип балистична ракета, изстреляна от подводница, е от голямо значение, тъй като възвести нова фаза от сдържането на заплахата за КНДР от външни сили и по-нататъшното укрепване на военната ѝ мощ за самоотбрана". КЦТА увери, че тестът "не е имал неблагоприятни последици за сигурността на съседните страни".

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун "изпрати топли поздравления" на онези, които извършиха успешния опит, пише още в съобщението, като се уточнява, че самият той не е присъствал на теста. Северна Корея извърши ракетния опит ден след като обяви, че ще възобнови преговорите със Съединените щати за слагане на край на ядрената си програма. Според анализатори това е най-провокативният севернокорейски тест от началото на преговорите миналата година, отбелязва "Ройтерс".

Съобщението означава, че Северна Корея може да може да изстрелва ракети далеч отвъд територията си, отбелязва Би Би Си.

Изстрелването от подводници прави ракетите по-трудни за засичане и улеснява доближаването до целта. Същевременно севернокорейските подводници (макар потенциално да позволяват обсег до 7000 км - до хавайска територия) са дизелови и по-шумни и лесни за засичане.

Експерти отбелязват, че подобни действия са обичайна тактика, когато предстоят преговори между Пхенян и Вашингтон за севернокорейската ядрена програма. Според представители на двете страни такива се очакват "в рамките на следващата седмица".

Комунистическата държава няма право да изстрелва балистични ракети и заради тях са ѝ наложени санкции от ООН, както и отделни американски.

Дневник