Оперният певец Пласидо Доминго подаде оставка от поста генерален директор на операта в Лос Анджелис, като обяви, че обвиненията срещу него в сексуални злоупотреби са компрометирали способността му да продължи да изпълнява тази длъжност, съобщи "Ройтерс".

В изявление до операта той пише, че обвиненията срещу него в пресата са създали атмосфера, в която способността му да служи на тази компания, която толкова обича, са били компрометирани.

Той допълва, че ще продължи да работи за изчистване на името си, но е решил, че към този момент е в интерес на операта в Лос Анджелис да се оттегли от поста, както и от всички свои насрочени бъдещи изпълнения.

Над 30 певци, танцьори, музиканти, вокални педагози и сценични служители обявиха, че през последните три десетилетия са били свидетели или са били обект на неподходящо поведение от страна на Доминго спрямо жени в различни оперни институции по света.

78-годишният певец оспорва обвиненията, но през август операта в Лос Анджелис обяви, че ще проведе свое вътрешно разследване. Все още няма обявени резултати от него.

Доминго бе неин директор от 2003 г. След съобщението му в сряда от операта го описаха като "изключително талантлив артист и движеща сила зад създаването, развитието и израстването на операта в Лос Анджелис".

През септември испанският тенор и диригент отмени в последния момент и участието си в продукцията "Макбет" на операта "Метрополитън" в Ню Йорк, след което обяви, че повече няма да пее там.

Дневник