Британският премиер Борис Джонсън вчера представи на Европейския съюз плана си за нова сделка за Брекзит. По думите му той е "конструктивен и разумен". Джонсън подчерта, че ако ЕС не бъде по-гъвкав, е готов да изкара Великобритания без сделка за "развода". Би Би Си разяснява какво е новото в предложенията на премиера.

Какво е предпазен механизъм?

Предпазният механизъм е план, който ще се приложи, за да остане ирландската граница отворена, както е днес, ако това не може да се постигне чрез търговска сделка или технологични решения.

Бе договорен от бившия премиер Тереза Мей през ноември 2018 г. Ако се приложи, ще значи, че цялото Обединено кралство остава в митническия съюз на ЕС. Северна Ирландия би останала в единния европейски пазар за стоки.

Договорката би останала в сила, докато двете страни не се разберат за нещо по-добро, което да я замени. Премиерът Борис Джонсън е против предпазния механизъм. Според него той е антидемократичен и ще приклещи Великобритания в митническата територия на ЕС. Освен това той ще попречи на Великобритания да сключва свои собствени търговски сделки.

Какво се казва за митниците в плана на Джонсън?

В него се посочва, че цялото Обединено кралство трябва да напусне митническия съюз на ЕС. Това неизбежно значи нова митническа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия с нови изисквания за трансграничната търговия.

Според премиера обаче последиците може да се минимализират, като проверките се извършват на пунктове на известно отстояние от границата.

Плановете включват схеми за надеждни търговци и опростени митнически процедури, като най-малките търговци ще бъдат освободени от всички митнически процедури. Според него физически проверки ще са необходими за малка част от търговията и повечето може да се извършват в помещенията на търговците. Отбелязва се, че все пак проверки може да трябва да се правят и на други определени места в Ирландия или Северна Ирландия.

Планът може да изисква от ЕС да внесе промени в митническите си правила.

Вместо да се създадат митнически пунктове и друга физическа инфраструктура на ирландската граница, Великобритания казва, че декларации може да се изготвят по електронен път.

Правилата на единния пазар?

Тук има големи сходства с предпазния механизъм.

Северна Ирландия ще продължи да следва правилата на ЕС за селско стопанство, безопасност на храните и промишлени стоки, а останалата част от Обединеното кралство – не.

Това на практика значи нова граница в Ирландско море с проверки на стоките, идващи там от други части на Великобритания. Подобни проверки вече съществуват за добитъка. Новият план ще означава увеличаване на обхвата и мащаба на тези проверки.

Ами Стормонт?

Голямата разлика е, че северноирландските изпълнителна власт и парламент ще трябва да одобрят влизащите в сила разпоредби за единния пазар.

Освен това на всеки четири години Северноирландският парламент в Белфаст – Стормонт – ще трябва да решава дали иска да продължава да следва правилата на ЕС, или предпочита тези на останалата част от Великобритания.

Според Би Би Си ЕС вероятно ще има проблем с идеята Северна Ирландия да има на практика право на вето на плана. Ако тя реши да напусне тези споразумения, проверки за безопасността на храните ще трябва да се състоят на ирландската граница.

Ще се съгласи ли ирландското правителство?

На този етап изглежда малко вероятно. Ирландското правителство сключи споразумение с Великобритания през 2017 г. нещо като временна сделка, според която няма да има никаква физическа инфраструктура или свързани проверки в резултат на Брекзит.

Това не бе просто споразумение за предотвратяване на появата на нова инфраструктура на ирландската граница, а и за каквито и да било нови проверки на остров Ирландия.

Така че позицията на ирландското правителство бе, че Великобритания се е съгласила, че това статукво ще се поддържа за трансграничната търговия. Предложенията на Борис Джонсън за митниците няма да отговарят на тези критерии.

Накратко

- Северна Ирландия ще трябва да напусне митническия съюз на ЕС заедно с останалата част от Великобритания в началото на 2021 г. след края на преходен период след Брекзит.

- Северна Ирландия с разрешението на политици в нейния парламент ще продължи да прилага законодателството на ЕС за селскостопански и други продукти.

- Тази договорка може на теория да продължи за неопределено време, но разрешението на северноирландските политици ще се изисква на всеки четири години.

- Митническите проверки на стоки, търгувани между Великобритания и ЕС, ще бъдат "децентрализирани", като документите ще се подават по електронен път и ще има "само малък брой" физически проверки.

- Тези проверки трябва да се състоят не на самата граница, в помещения на фирмите или в други точки по веригата на доставки.

Дневник