Девет души бяха убити, а стотици - ранени, при протестите в Ирак през последните два дни, предадоха световните агенции. Хиляди иракчани протестираха вчера за втори пореден ден срещу корупцията, безработицата и ниското качество на обществените услуги, отбелязва "Франс прес", цитирана от БТА.

Общо осем демонстранти и един полицай са били застреляни в Багдад и Насирия, южно от столицата, съобщиха представители на властите. Те не уточниха кой е стрелял.

"Асошиейтед прес" съобщи, че полицията е използвала бойни патрони и сълзотворен газ срещу демонстранти. Във вторник бяха убити двама и ранени - над 200 души. Вчера протестите с икономически искания (а някои - с такива за сваляне на правителството) ескалираха въпреки опита на правителството да ги овладее с масирано присъствие на представители на силите за сигурност по улиците. Убити бяха седем и ранени - стотици хора. В Багдад властите затвориха отворената за движение през юни Зелена зона, където са разположени основните иракски институции и посолството на САЩ.

Правителството на премиера Адел Абдел Махди, което встъпи в длъжност преди близо една година, изглежда, избра твърд подход при първия си протестен тест. Това обаче не обезкуражи демонстрантите, които се събраха снощи в Багдад и няколко южни града. Три хиляди души протестираха в големия град в Южен Ирак, Басра. Снощи властите наложиха полицейски част в три южни града - Насирия, Амара и Хила, съобщиха полицейски източници, цитирани от "Ройтерс".

Без контрол

В Насирия се стигна до престрелки между полицията и демонстранти. Полицията загуби контрол върху ситуацията, което наложи да бъдат разположени войници от елитните части за борба с тероризма. Антитерористични сили бяха разположени и на летището на Багдад. Те използваха бойни патрони и сълзотворен газ срещу демонстранти, за да им попречат да проникнат на летището.

Премиерът Махди обяви, че полицейски час се въвежда и в столицата Багдад, предаде "Ройтерс". Мярката ще влезе в сила в 5 ч. (и българско време) тази сутрин и ще остане в сила до ново нареждане. Наложена е пълна забрана за движение на автомобили и хора в Багдад. Махди, цитиран от Би Би Си, каза още, че ще "разгледа причините" за обществено недоволство.

Иракският премиер каза, че въвеждането на полицейски час в отделните провинции ще зависи от техните губернатори. На места социалните мрежи и интернет са блокирани.

Единствените изключения са пътуването от и до летището и придвижването на държавни служители към болници, обекти, свързани с водоснабдяването и електропреносната мрежа, както и преминаването на поклонници през Багдад. Подобни ограничения вече има в няколко по-малки града.

Дневник