Американското правителство търси 1.2 милиона долара от бившия колоездачен директор Йохан Брюнел, обявен за виновен заедно с Ланс Армстронг за най-голямата допинг схема в спорта. Белгиецът беше начело на US Postal, отборът с който Амрстронг спечели седемте си титли в Тур дьо Франс (впоследствие отнети).

Сумата е дължима към САЩ заради ощетяване на държавата, която спонсорираше отбора чрез Националната пощенска служба с над 30 милиона. Армстронг уреди спора, като плати 5 милиона долара през 2018 г. Малко над 1.5 милиона от сумата бяха преведени на бившия му съотборник Флойд Ландис, който беше и основен свидетел.

Брюнел и Армстронг бяха изхвърлени от спорта и имат доживотни забрани да се занимават с колоездене.

Според USA Today Министерството на правосъдието на САЩ е наело испански адвокати, които да връчат иска на Брюнел в дома му в Мадрид. Когато е бил потърсен обаче, белгиецът е отказал да приеме документите.

"Министерството дава на г-н Брюнел шанс да оспорва това решение в 60-дневен срок или да се яви, за да иска облекчение", съобщиха от министерството.

Армстронг спечели Тур дьо Франс седем пъти поред между 1999 и 2005 г., след което се отказа от спорта. Той се върна през 2009 и се състезаваше три години, когато започнаха и разследвания срещу него. През 2013 г. американецът призна, че е използвал допинг при всичките си победи в Тура.

Дневник