Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати писмо до главния прокурор на Сотир Цацаров, в което поставя въпроса за необходимостта от преценка на качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор Иван Гешев обвинителни актове, а не само на количествените показатели за неговата дейност, съобщи пресслужбата на ВКС.

Копия на писмото са изпратени и до Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и ръководителите на Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура.

Гешев е единственият кандидат за поста, който Сотир Цацаров предстои да освободи след като през декември изтече седемгодишния му мандат. Гешев е издигнат от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, а писма в негова подкрепа изпратиха прокуратури, полицейски структури, ДАНС, УНСС, група учени и фигури, свързани с дейността на бившата Държавна сигурност.

Срещу Гешев обаче имаше и масови протести на граждани заради противоконституционния му коментар, че разделението на властите е ненужно. Междувременно активността на Гешев, който в момента заема поста зам.-главен прокурор, нарасна с участието му в шумни дела и пресконференции за тях, кавито бяха показният арест на бившия кмет на софийския район "Младост" Десислава Иванчева, разследването за шпионаж срещу членове на "Русофили", източването на данни от Националната агенция за приходите, задържането на престъпна група, занимавала се с рекет и наркотици. В неговата концепция за управление на прокуратурата е залегнала и вече прилаганата избирателно идея да се огласяват доказателства по все още водени разследвания.

"За обективна преценка на професионалните и делови качества на кандидата за длъжността главен прокурор следва да се формират непосредствени впечатления от нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му", пише Лозан Панов до Цацаров. На 24 октомври предстои изслушване на Гешев в съдебния съвет, след което ще се гласува кандидатурата му.

"Тиражираната изключителна оценка на способностите на кандидата неминуемо означава, че прокурорските актове, които е изготвил, отразяват задълбочени и системни познания в областта на наказателното право и процес; способност за идентификация на подлежащите на доказване съществени факти по съответното дело; умение за подбор на релевантните доказателствени материали; умение за правилна квалификация на значимите факти и законосъобразно определяне на приложимия закон; познаване на съдебната практика. Съдържанието на актовете на кандидата е източник и на информация за прецизността на използвания от него правен език, общата езикова култура и умение за ясно изразяване", напомня председателят на ВКС.

Известно е също така, че преценката за професионалната квалификация на магистратите се гради освен на общи количествени, преди всичко на качествените резултати, постигнати в практическата му дейност. Те могат да бъдат преценени и коментирани само при наличието на непосредствени впечатления от конкретната му работа като прокурор, продължава писмото.

Затова председателят на ВКС предлага, членовете на съдебният съвет да се запознаят непосредствено с работаа на Гешев по конкретни дела, с изготвените от него обвинителни актове по приключили наказателни производства, за да могат да гласуват информирано.

Докладът на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ относно професионалните качества на кандидата (конкретно: р. II) е основан върху документи и статистически данни за неговата дейност като прокурор, като отразява обема на неговата дейност само в количествен аспект. Липсва каквато и да е информация за качествения аспект на извършената от него работа, подчертава Панов.

Той цитира стр. 7 от раздел II от доклада, където е обобщено, че за 10-годишен период (от 2006 г. до 19.07.2016 г., вкл. времето, когато е бил прокурор в СРП) кандидатът е внесъл в съда 230 прокурорски акта, като по внесени от него прокурорски актове са осъдени общо 233 лица. "В тези констатации липсва яснота и конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове. Тази част на доклада не съдържа нарочен анализ и коментар на конкретни прокурорски актове на кандидата, поради което няма как да се изведат обосновани изводи за качествената страна на дейността му", подчертава Панов.

Резултатите от съдебния контрол по наказателните производства, инициирани по изготвени от него обвинителни актове, правната и фактическа сложност на производствата, биха илюстрирали с висока степен на обективност квалификацията на кандидата, добавя той.

Председателят на ВКС смята за необходимо да се уточнят залегналите в доклада статистически данни, като се съобщи информация за точния брой внесени в съда обвинителни актове, изготвени от кандидата, за периода от май 2012 г. до 19.07.2016 г. По това време Гешев е бил прокурор в Софийската градска прокуратура, което предполага, че внесените от него обвинителни актове са по дела с по-висока сложност.

За да се убедят всички във високите професионални качества на кандидата, Панов очаква за този период да бъдат предоставени преписи от изготвените от кандидата обвинителни актове по окончателно приключили към настоящия момент наказателни производства, по които са били образувани съдебни производства, ведно с информация за номерата на съответните съдебни дела и крайните резултати от съдебното разглеждане на делата.

В писмото до Цацаров председателят на ВКС посочва и други конкретни периоди от професионалната кариера на Гешев, за които иска същата информация - 18.02.2014 г. – юни 2016 г., когато той е разпределен в специализирания отдел на Софийската градска прокуратура и се е занимавал със сложни дела от обществен интерес, както и за времето, когато е бил административен ръководител на Специализираната прокуратура между юли 2016 и юли 2018 г., когато е разследвал корупцията по високите етажи на властта.

"Най-достоверна база за изводи относно правната компетентност на кандидата са окончателните резултати от съдебното разглеждане на делата, образувани по внесени от него обвинителни актове, поради което следва да се предостави информация за номерата на съответните съдебни дела и резултатите от инстанционния контрол по окончателно приключилите наказателни производства," обобщава председателят на ВКС.

Дневник