Холандия е по-малко загрижена за Северна Македония, отколкото за Албания заради решението да се определи дата за начало на преговорите за членство тази есен. Това заяви холандският премиер Марк Рюте на среща с германския канцлер Ангела Меркел, предаде "Дойче веле".

Рюте, който гостува на Меркел в Берлин, е лидер на една от двете държави, чиито позиции изглеждаха проблемни за Скопие и Тирана в навечерието на Европейския съвет в средата на октомври. На практика утвърдителното решение за дата за преговори се отложи с над година - през юни миналата година се взе решение стъпката да бъде приета или отхвърлена "до края на 2019 г." На заседание 12 месеца по-късно то бе отложено с няколко месеца.

Холандия преди одобряваше идеята Северна Македония да започне преговори, но изразяваше резерви за Албания. Френските резерви се отнасяха и за двете държави. Рюте заяви, че страната му се пита "колко напредък е постигнат в Албания" и поради това е по-загрижена. Коментарите му съвпадат с продължаващия дебат дали не трябва двете балкански държави да бъдат "разделени" в преговорите - нещо, което не среща подкрепа на част от членките на ЕС, включително България (която даде сигнал, че няма да блокира началото на преговорите).

Бундестагът, след като това лято отложи решението, даде "зелена светлина" на Северна Македония и условна за Албания. Междувременно македонската агенция МИА съобщава, че френската позиция зависи лично от решението на президента Еманюел Макрон.

От Съвета на Европейския съюз са заявили за агенцията, че няма предварителни заключения за Тирана и Скопие. Освен това Франция не се очаква да вземе решение преди Съвета за общи въпроси на 15 октомври, чиито позиции би трябвало да препотвърди Европейският съвет два дни по-късно. В началото на седмицата агенция "Блумбърг" съобщи, че е имала достъп до документ, който потвърждава решението и двете държави да започнат преговори.

Дневник