Американският президент Доналд Тръмп многократно е замесвал вицепрезидента Майк Пенс в опити за оказване на натиск върху украинския колега Володимир Зеленски.

Това твърди силно критичният към Тръмп в. "Вашингтон пост", като цитира действащи и бивши служители на американската администрация. Публикацията, ако съдържанието ѝ се потвърди, е поредният детайл от случая с опита на президента да задейства разследване в Украйна срещу съперника си от демократите, предшественика на Пенс Джо Байдън, в надпреварата за президентските избори догодина.

Същият вестник пише, че Тръмп инструктирал Пенс да не присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Зеленски - събитие, което служители на Белия дом положили усилия да вкарат в календара на вицепрезидента. Месеци по-късно чрез Пенс Тръмп предал на Зеленски посланието, че САЩ ще замразят временно военна помощ за Украйна и ще поискат Киев да положи повече усилия срещу корупцията.

Тъкмо по това време, след разговора на Тръмп и Зеленски на 25 юли, украинците вероятно са разбирали борбата с корупцията и като стъпка, която включва разследване срещу сина на Джо Байдън, Хънтър (заемал пост в борда на газова компания със спорна репутация), продължава "Вашингтон пост".

Именно случаят с разговора между Тръмп и Зеленски задейства разследване за импийчмънт в камарата на представителите заради възможността Тръмп да е използвал властта си за натиск върху чужда държава за собствен интерес. Това се случи малко повече от година преди преидентските избори, на които Тръмп се надява да бъде преизбран.

Знаел ли е Пенс

Служители, близки до Пенс, настояват, че той не е знаел какво се опитва да направи Тръмп. Същевременно дейностите на вицепрезидента са съвпаднали с индикации за скрития дневен ред на Тръмп - внезапното отстраняване на американския посланик в Киев, опитите на адвоката на президента Рудолф Джулиани да стане част от разговора между САЩ и Украйна, тревогата в Белия дом още преди служител на разузнаването да подаде оплакване заради поведението на Тръмп (оплакването стана повод за скандала, за който първо съобщиха няколко американски медии).

Един от най-важните съветници на Пенс освен това е слушал разговора на 25 юли и вероятно е имал достъп до стенограмата броени часове по-късно. Вчера държавният секретар Майк Помпейо потвърди, че също го е слушал.

Близки до Пенс служители на администрацията твърдят, че той е пътувал за Варшава за среща със Зеленски на 1 септември, без да е чел (или поне без да е прочел изцяло) стенограмата. Пенс, изглежда, все пак е имал бележки върху разговора като част от материалите, взел със себе си за подготовка за срещата.

Изслушвания като част от разследването за импийчмънт се очакват другата седмица. "Вашингтон пост" междувременно отбелязва, че Пенс често е последният, който разбира са големи проблеми и скандали, но това го изолира от спорни въпроси в Белия дом. Не е известно обаче дали публикацията ще промени това.

Дневник