Празничното официално откриване на 65-тия творчески сезон на Симфониета – Шумен ще се състои на 11 октомври /петък/ от 19,00 часа, в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на община Шумен.

Под диригентската палка на Станислав Ушев ще внушителни произведения – тържествената увертюра „1812“, която Чайковски пише в чест на победата над Наполеон, Първият му концерт за пиано и оркестър, както и последната симфония в творчеството на Антонин Дворжак – „Из Новия свят“. Солист на концерта ще бъде Пламена Мангова – една от най-успешните млади български пианистки с впечатляваща кариера в Европа и по света.

Днес ще се състои последният от серията „предсезонни“ концерти на Симфониета – Шумен. Той е посветен на българските композитори извели на европейско равнище родната музикална култура.

От 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ звучат най-емблематичните творби от творчеството на Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Пипков, Веселин Стоянов и Георги Златев-Черкин.

Солист на концерта ще бъде изключителният цигулар Мичо Димитров – дългогодишен концертмайстор на филхармоничния оркестър на холандското радио в Хилверсум, както и на Държавна опера Пловдив. Диригент ще бъде Калина Василева.

ШУМ.БГ