Забраната вратари от страни извън Европейския съюз да играят в Първа лига от следващия сезон няма да засегне черногореца Милан Миятович, който в момента е титуляр в "Левски", обясниха от пресслужбата на БФС пред "Дневник".

Преди два дни изпълнителният комитет на футболния съюз реши, че от следващия сезон ще бъде въведено ограничение за вратарите. Мнозина заподозряха, че ходът е предприет заради сина на президента на БФС Борислав Михайлов - Николай, който е резерва на Миятович.

От футболния съюз посочват, че решението няма общо с конкретен футболист или клуб. Целта е да се направят крачки към изграждане на български футболисти.

"Това е първата стъпка към изпълнение на концепцията за развитие на детско-юношеския футбол, която беше приета от изпълнителния комитет. Ограничението влиза в сила от следващия сезон, но то е свързано с бъдещи трансфери и няма да засегне футболистите, които вече играят в първенството", заявиха от пресслужбата на БФС пред "Дневник".

И добавиха, че се започва от вратарския пост, тъй като засяга по-малко футболисти. Идеята е занапред да има подобни ограничения както за играчите на други постове, така и за треньорите в клубовете.

Вратарският пост е сред проблемните за националния отбор. Контузията, която Владислав Стоянов от "Лудогорец" лекува от дълго време, както и слабата конкуренция доведоха до крайни решения. От това се породиха рекорди - на 42 години Георги Петков стана най-възрастният вратар с мач национален отбор в Европа, а Христо Иванов (37 г.) стана най-възрастният дебютант за българския отбор.

Самият Борислав Михайлов, който е бивш вратар, заяви в интервю през февруари, че вратарската криза го притеснява. "Най-мъчно ми е, че няма достатъчно български вратари, които да играят в нашето първенство. Те се броят на пръстите на едната ми ръка", каза тогава президентът на БФС.

Преди няколко години отборите в Първа лига имаха задължение да използват български играчи до 21 години. То обаче отпадна, тъй като клубове го заобикаляха, като пускаха млади играчи за кратко, след което ги сменяха. В БФС се обсъжда продължаване на идеята, но с по-добра формулировка, така че да има видим резултат.

Дневник