Американският президент Доналд Тръмп влезе в словесен сблъсък с журналист по време на пресконференция с финландския си колега Саули Нинистьо в Белия дом.

Това стана, след като журналистът от "Ройтерс" Джеф Мейсън попита Тръмп какво иска президентът да направи украинският държавен глава Володимир Зеленски за бившия вицепрезидент Джо Байдън и сина му.

В резултат Тръмп продължително отказваше да даде конкретен отговор и искаше от Мейсън да зададе въпрос на Нинистьо вместо на него.

"На мен ли говорите?", попита президентът. "Чухте ли ме... Не бъдете груб," прекъсна той репортера в друг случай и каза, че Нинистьо също е в залата и е по-добре да зададе въпрос на него.

Преди това пресконференцията се превърна в атака на Тръмп срещу демократите и особено срещу конгресмените, свързани с разследването за импийчмънт срещу него заради случая с Украйна. Нинистьо бе принуден да слуша как по време на съвместното им изявление Тръмп сипе обида след обида по адрес на Байдън, сина му и демократи.


Преди въпроса на Мейсън Тръмп говореше за корупцията в Украйна и каза, че не обича да дава пари на корумпирани държави, а и украинците са като "голяма, бяла, красива стена" между Европа и Русия и помага на европейските страни много повече, отколкото на САЩ. В отговор на журналиста той не обясни какво е очаквал от Джо Байдън и сина му Хънтър, той се ограничи да каже, че двамата са корумпирани.

Президентът също така заяви, че голяма част от медиите са фалшиви и корумпирани и че на измамата зад разследването за импийчмънт се хващат само хора като Мейсън.

Когато журналистът от "Ройтерс" действително зададе въпрос на Нинистьо, свързан с митата, наложени от САЩ, той не успя веднага да отговори веднага, тъй като Тръмп взе думата. Минута по-късно обаче финландският президент прекъсна американския си колега с извинение: "Мисля, че въпросът беше към мен".

Дневник