САЩ одобриха продажбата на противотанкови ракети и ракетни комплекси Джавлин на Украйна, за които се споменава в породилия полемика телефонен разговор между президентите на двете страни Доналд Тръмп и Володимир Зеленски, предадоха световните агенции.
 

Държавният департамент официално информира Конгреса за намерението на администрацията да пристъпи към продажбата на 150 ракети и на 10 ракетни комплекса Джавлин за сумата 39,2 милиона долара, се казва в изявление на департамента. САЩ вече доставиха на Украйна 210 ракети и 37 комплекса Джавлин през декември 2017 г.

Според стенограмата от телефонния разговор, провел се на 25 юли., когато Володимир Зеленски казва, че Украйна би искала да купи допълнителни Джавлин, Тръмп му отвръща: "Бих искал да ми направите една услуга". После той споменава за хакване на имейли на сървър на Демократическата партия, което беше в началото на разследването за руска намеса в президентските избори през 2016 г.

Заради полемиката, породена от телефонния разговор, в Камарата на представителите на Конгреса започна разследване за импийчмънт на Тръмп. Пентагонът обяви днес, че се готви да сътрудничи с Конгреса по това разследване, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на ведомството Джонатан Хофман. Той уточни, че министърът на отбраната Марк Еспър не е присъствал на телефонния разговор на Тръмп със Зеленски.

Дир.бг