Митническите санкции на САЩ срещу редица европейски стоки "ще засегнат най-напред и преди всичко американските потребители и компании", предупреди вчера говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио, цитиран от "Франс прес". Той изрази съжаление за решението, обявено в сряда от САЩ, и коментира, че това ще усложни усилията за постигане на приятелско споразумение между двете зони.

"Ако САЩ наложат санкции, те ще подтикнат и ЕС да направи същото", каза Росарио на пресконференция на Еврокомисията.

Диалогът не е прекъснат, тъй като от американска страна все още се твърди, че се "очаква да започнат преговори" с Европейския съюз. ЕС също оставя вратата отворена: "Взимаме предвид изявлението на американския търговски представител, че САЩ са планирали да преговарят с Европейския съюз с цел да решат този проблем", каза говорителят.

Американските мита върху стоки от ЕС ще засегнат италиански селскостопански продукти на стойност около половин милиард евро годишно, съобщи асоциацията на италианските земеделски производители "Колдирети" (Coldiretti).

Митата на САЩ ще засегнат 25 процента от продуктите "Произведено в Италия" на стойност около половин милиард евро с включването в "черния списък" на сирената и други млечни изделия, морските продукти, цитрусите, соковете и ликьорите, се посочва в изявление на сайта на асоциацията. Пощадени са италианското вино, зехтин и паста.

Според "Колдирети" най-силно наказани са производителите на традиционните сирена пармезан и грана падано. Износът им през 2018 година е достигнал 150 милиона евро. Той постоянно расте - само през първото тримесечие увеличението в експорта на тези сирена е 26 процента. Митата за тях сега на практика се утрояват - от 15 процента до 40 процента от стойността на продукта, уточнява асоциацията.

"Колдирети" допълва, че френското и испанското вино и зехтин не са пощадени от американските мита, което цели "разкол в ЕС".

Ответни мерки

Френското правителство обяви, че ЕС ще отговори с "ответни мерки" на решението на САЩ да наложат мита върху голяма част от продуктите за износ на съюза, от сирене до вино, предаде "Асошиейтед прес".

Говорителят на френското правителство Сибет Ндиайе каза вчера в ефира на телевизия Бе Еф Ем: "Опитахме се да намалим това търговско напрежение, но ако те не са в настроение за помирение, очевидно Европа ще даде отпор".

Маслините, киселото мляко, плодовете и големите самолети са част от износа на ЕС, който САЩ планират да обложат с мита, след като получиха в сряда зелена светлина от Световната търговска организация като последица от решението да се определят като незаконни субсидиите от ЕС за самолетния гигант "Еърбъс" (Airbus).

Влиятелната германска промишлена асоциация (BDI) оповести, че обявените от САЩ планове да наложат мита на стойност 7.5 милиарда долара върху вноса от ЕС са "разочароващи". Германската браншова организация коментира, че митата са законни от юридическа гледна точка след постановлението на Световната търговска организация, но "в същото време са изключително вредни за икономическите и политическите отношения".

Председателят на германската промишлена асоциация Йоахим Ланг каза, че е "разочароващо, че САЩ използват ситуацията, за да засилят продължаващите търговски спорове". Според него това прави преговорите за намиране на решение още по-тежки, тъй като се създава "допълнително и ненужно търговско напрежение". "Има риск много промишлени сектори от двете страни на Атлантика да се окажат в губеща ситуация", заяви Ланг.

Германският министър на финансите Олаф Шолц поиска Европейският съюз да реагира "решително, но обмислено" на санкциите срещу европейски продукти, обявени от САЩ, предаде АФП. "Ние ще реагираме решително, но обмислено на тази нова ситуация", каза министърът пред в. "Билд". В един глобален свят търговските конфликти не са от полза за никого и последните месеци го показаха, допълни Шолц.

Вносът от ЕС, който ще бъде санкциониран от Вашингтон, е на стойност от 7.5 милиарда долара. Митата, които ще влязат в сила на 18 октомври, ще бъдат 10 процента за европейските самолети и 25 процента за всичко останало. /БТА

Дневник