Президентът на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Себастиан Коу оправда избора на Доха за домакин на световното първенство. По думите му турнирът трябва да се провежда на различни места.

Домакинството на Катар предизвика много критики. Основната е свързана с липсата на зрители на стадиона, а повод за недоволство е и темата с горещините в страната.

"Очевидно, не ми харесва да има празни места по трибуните, но не мога да си позволя лукса да седна в някое телевизионно студио и да ги броя. Освен това броят на зрителите се увеличава в течение на дните", каза Коу пред испански медии.

На ученици и семействата им са предлагани безплатни билети, съобщи преди ден insidethegames.biz.

"Приличам ли ви на човек, който не се интересува от атлетите? Имаше много, които се подготвяха тук, за да се адаптират към условията и ние направихме много, за да се справим с жегата - преместихме турнира през октомври и насрочихме шосейните състезания през нощта", каза Коу и припомни, че на световното в Севиля преди 20 години температурите са стигали 40 градуса.

Президентът на международната федерация изтъкна, че световното в Доха е успешно, защото има много високи спортни резултати. И допълни: "Доха направи много, като осигури климатична инсталация на стадиона. Не можем да останем само с десет места, където да провеждаме състезанията. Необходимо е да разширяваме светогледа си и да водим спорта си на други места".

Дневник