Нови видове органични съединения са открити на естествения спътник на Сатурн Енцелад. Те са установени, когато мощните хидротермални отвори на т.нар. ледена луна изхвърлят материал от сърцевината ѝ, който се смесва с вода от подземния ѝ океан и отива към Космоса като водна пара и ледени зърна. Новооткритите молекули съдържащи азот и кислород, съобщиха учени от НАСА, които се позовават на събрани данни от мисията "Касини".

Въпреки че мисията приключи преди две години, предоставените от апарата данни ще се обработват в продължение на десетилетия.

На Земята подобни съединения са част от химичните реакции, които произвеждат аминокиселини, които пък са градивните елементи на живота. Според американската космическа агенция хидротермалните отвори на океанското дъно осигуряват енергията, която подхранва реакциите. Учените смятат, че хидротермалните отвори на Енцелад могат да работят по същия начин, доставяйки енергия, която води до производството на аминокиселини.

"Все още не знаем дали аминокиселините са необходими за живот извън Земята, но намирането на молекулите им на друго космическо тяло е важно откритие в търсенето на извънземен живот", каза Нозаир Хаваджа, който е част от екипа учени.

Идентифицираните органични вещества първо се разтварят в океана на Енцелад, след това се изпаряват от водната повърхност, преди да се кондензират и замразят във вътрешността на лунната кора.

Още през 2017 г. НАСА обяви, че на Енцелад са открити вещества, които са необходими за поддържане на живот. Основна причина за твърдението на учените от агенцията беше, че повърхността на естествения спътник на Сатурн е почти изцяло покрита с океан, обвит с плътен слой лед.

Дневник