Група медицински специалисти от Шумен се срещнаха с лидера на БСП Корнелия Нинова при днешното й посещение в града, за да поискат подкрепа за спасяването на областната болница. Медиците се надяват, че левицата ще успее да наложи законодателни промени, които да гарантират съществуването на държавните лечебни заведения. Областните болници не трябва да са търговски дружества, те трябва да бъдат изцяло държавни структури, издържани от бюджета, иначе са обречени, заявиха шуменските медици и представиха пред Корнелия Нинова огромните проблеми на многопрофилната болница в Шумен.  

МБАЛ – Шумен има огромни задължения, лекарите и сестрите са значително по-ниско платени в сравнение с доболничната помощ, а проблемът с кадрите вече застрашава съществуването на цели отделения, посочиха присъстващите на срещата медици. Сред тях бяха бившият председател на шуменската лекарска колегия д-р Парашкева Вичева, дългогодишната главна сестра на Шумен Мария Чепишева, известната акушерка Веска Райчева, довела на бял свят хиляди бебета.

В момента заплатите на сестрите в шуменската областна болница са най-ниски в сравнение с останалите здравни заведения и извънболничната помощ, обясни Мария Чепишева, попитана от Корнелия Нинова какви са доходите на медицинските специалисти в Шумен. Основната заплата на сестрите в МБАЛ – Шумен е 700 лв., докато в държавната психоболница в Царев брод тя е 920 лв., в частните болници, в извънболничната помощ и в учебните заведения е над 800 лв., каза Чепишева. 

Затова сестрите настояват областните болници да минат на 100 процента държавна издръжка, която ще гарантира заложените в националния раков договор доходи.  В областните болници се лекуват най-тежките случаи и всички неосигурени, докато частните лечебни заведения обират само скъпите клинични пътеки, оплакаха се медиците. По повод скандала с отпуснатите, а след това коригирани 50 милиона лева за заплати, сестрите съобщиха, че в МБАЛ – Шумен не са видели никакво увеличение от тези прословути милиони.  Тези пари са освободени от здравната каса, за да се увеличат цените на клиничните пътеки и ако евентуално има печалба, директорът на болницата преценява как да я разпредели, но тя обикновено не стига до сестрите, заявиха присъстващите медици.

Те настояват в държавните болници да има основна базова заплата за всички медицински специалисти и лекари, гарантирана от държавата и върху нея да се начисляват допълнителни плащания от пътеки. В противен случай в държавните болници просто няма да останат кадри, предупредиха сестрите.
Положението в МБАЛ – Шумен допълнително се влоши след смяната на директорите, което стана с решение на управляващата партия, коментира Мария Чепишева и призна: „Аз съм върла гербаджийка, от тези, които учредяваха ГЕРБ в Шумен, но след това, което направиха с болницата съм в конфликт с ръководството и вече не се занимавам с политика! При предишния директор /д-р Юлия Димитрова, б.р./ болницата беше пета по финансов резултат в страната, но партийните лобита от ГЕРБ си назначиха нов директор, който почти докара болницата до фалит!“.

Корнелия Нинова изцяло подкрепи исканията на шуменските медици и заяви, че експертите на партията ще ги вземат предвид при изготвянето на предложения за законодателни промени. „Нашето предложение е държавните и общинските болници да не са търговски дружества и само те да могат да ползват средствата на Националната здравна каса“, каза лидерът на БСП, като представи визията на левицата за реформи в здравеопазването. Шуменските медици поискаха съдействие от Корнелия Нинова и за запазването на единството на националната съсловна организация на специалистите по здравни грижи. 

Ако държавата не предприеме исканите от медиците спешни мерки за укрепване на областните и общинските болници, те са обречени и населението на цели райони ще бъде лишено от здравна помощ - това беше единодушното заключение от срещата на Корнелия Нинова и шуменските медици.      

Пресцентър на "БСП за България"