Щафетата на САЩ спечели златните медали в бягане на 4х100 метра на световното първенство по лека атлетика в Доха, Катар. Американците записаха време от 37,10 секунди и за пръв път от 2007 г. триумфираха на световно първенство.

От въвеждането на дисциплината в световните първенства това беше най-дългата пауза, в която американската щафета не беше печелила златото. Това е осма титла за САЩ в общо 16 световни първенства.

Водени от тримата най-бързи мъже на първенството, световните шампиони на 100 и 200 метра Крисчън Коулман и Ноа Лайлс, както и сребърният медалист в късия спринт Джъстин Гатлин, американците бяха считани за фаворити. Четвъртия в щафетата беше Майкъл Роджърс, който бягаше на трети пост.

Резултатът от 37,10 е най-добрият в света за сезона. Втори с 37,36 остана квартетът на Великобритания в състав Адам Джемили, Жарнел Хюз, Ричард Килти и Нетнийл Мичъл-Блейк, а бронзовите медали спечели Япония.

В дамската щафета титлата грабна Ямайка, която си връща златните медали. Преди две години в Лондон спечели квартетът на САЩ, докато през 2013 и 2015 г. на първото място беше Ямайка.

Наталия Уайт, Шели-Ан Фрейзър-Прайс, Джонийл Смит и Шерика Джаксън завършиха с време 41,44 секунди. Сребърните медали спечелиха представителките на Великобритания (41,85 секунди), а бронзът остана за Щатите.

Предпоследният ден от турнира беше белязан от много интересен финал на троен скок при дамите. В него Юлимар Рохас спечели втора световна титла с 15,37 метра. Тя надви Шанайка Рикетс от Ямайка (14,92) и Катерина Ибархуен от Колумбия (14,73).

В бягането на 1500 метра Сифан Хасан спечели титлата с 3:51.95 минути. Холандката записа рекорд на шампионатите и добави второ злато, след като триумфира на 10 хиляди метра.

На 5000 метра доминираха представителките на Кения. Хелън Обири спечели златото с 14:26.72, а Маргарет Челимо Кипкембой завърши втора на около половин секунда.

Интересен беше и финалът в тласкането на гюле, където американецът Джо Ковач грабна златото в много оспорвана битка. Той записа 22,91 метра, а сънародникът му Райън Краузър остана с 22,90. Третото място беше за Томас Уолш от Нова Зеландия.

Дневник