"Шумен е една от общините, в които БСП ще победи. На други места не правя такива категорични изказвания, но тук сме сигурни. Тя ще е победа за вас, шуменци. А след победата ще ни държите отговорни всеки ден, дали  това, което казахме от тази трибуна, го изпълняваме", заяви в препълнената зала на Младежкия дом в Шумен председателят на БСП Корнелия Нинова.

На предизборната среща-разговор под надслов "Оттука започва промяната" присъстваха кандидатът за кмет на Шумен от "БСП за България" Венцислав Венков, общинският лидер на БСП Веселин Пенчев и кандидатите за общински съветници.

"Тук сме да подкрепим Венци като кандидат за кмет. Вярваме в неговия професионализъм, почтеност честност и отдаденост на интересите на Шумен, на грижата за жителите на Шумен", каза Нинова, като добави, че при всичките си срещи днес в Нови пазар, Каспичан и Велики Преслав е усетила екипност, сила, енергия и готовност за работа за работа и за победа на 27-ми октомври.

Тя говори за политиките на БСП на национално ниво да не се увеличават местните данъци, да се подкрепят семействата, да се внесе отново закона за възрастните хора и за преизчисляване на пенсиите на пенсионерите. На поставен въпрос за финансирането на малките населени места тя пое ангажимента партията да настоява за това всяко село да има самостоятелен бюджет, за да не са зависими от общинските кметове.

Според общинският председател на БСП Веселин Пенчев вече в Шумен се забелязва нещо нетипично за града, откакто се управлява от ГЕРБ: "През последните дни и седмици шуменци все по-чести надигат глава, все по-ясно и по-гласно говорят за проблемите, на които са свидетели и от които са потърпевши. Те видяха, че да споделиш проблемите си не е страшно. Особено, когато срещу теб има хора, които са готови да ги чуят и да предприемат действия по тяхното решаване. Шуменци разбраха, че от козируването пред властимащите полза имат само неколцина от най-приближените до тези кръгове. А интересите на гражданите са заметени дълбоко под килима".

Той подчерта, че всички в залата имат мисия да помогнат на шуменци в борбата им със страха. "А целта е една - да освободим Шумен, който в момента е похитен от интересите на една политическа сила и на един силов кмет Любомир Христов. Убеден съм, че всичко това може да се случи", каза Пенчев.

Пред присъстващите в залата Венцислав Венков представи визията си за развитието на община Шумен през следващите 4 години.

Според проведено социологическо проучване за главните проблеми в Шумен 94% от жителите на общината са посочили, че искат решение на този с водата. "Вече 5 години ние чакаме започването на изграждането на пречиствателна станция за питейни води, въпреки, че още с идването си на власт този екип на сегашния кмет обеща многократно да построят тази пречиствателна станция и да намалят цената на водата. В резултат - нито станция, нито цена. Цената от 2,60 лв. стана 3,32 лв. и няма никаква информация за ставащото в сектора. В момента процедурата по ЗОП за пречиствателната станция пак е спряна. Пълна неяснота какво се случва и със санитарно-охранителните зони на язовир "Тича". Темата за чистия въздух за нас е също много важна. ГЕРБ и кмета Христов провалиха внесената от самия него програма за намаляването на замърсяването с фини прахови частици", каза Венков, като припомни и провала в кандидатстването за финансиране на електро автобуси на стойност 12 млн. лв.

Сред приоритетите в управленската му програма са още чистотата и сметосъбирането, като се предвижда увеличаване на честотата на сметоизвозване в селата, а в града задължително двукратно измиване на улиците през годината, а най-натоварените четирикратно.  

"Непрозрачни са и действията кметската администрация за изграждане на завод за преработка на отпадъци и технологията, която ще се използва, дали и колко ще замърсява, какви са ползите и какви са рисковете, ние категорично се противопоставяме с такива практики, ние ще питаме гражданите искат ли такава инвестиция", каза Венков.

Той ще създаде Фонд "Твоят дом", който ще акумулира в себе си примерна сума от около 50 хил. лв., и чрез него гражданите ще могат да финансират свои проекти за благоустрояване на пространствата около домовете, като специална комисия ще оценява какви са реалните възможности и колко пари да бъдат отпуснати.

В Програмата му са залегнали също ремонти на улиците в селата, развитие на туризма, благоустрояване на терена на Тежкия полк с възстановяване на басейна там, приоритетно подпомагане на образователните структури, нов културен календар на общината, изграждане на нови детски площадки и зони на открито, специално внимание на здравеопазването и подпомагането на здравните специалисти в малките населени места, разкриване на дом за възрастни хора с деменция.

"Искаме безплатен достъп на младите хора до спортните обекти, които са общинска собственост, възможностите на клубовете да използват "Арена Шумен", ние смятаме, че трябва да се отвори тази зала, да не остане само за елитен спорт, а да могат децата да я ползват при едни по-облекчени и честни условия", каза кандидатът за кмет.

Той даде обещание през целия 4-годишен мандат запази нивата на данъчната тежест, достигнати през 2019-та година.

"Разликата между отделните кандидати е как и с какви финансови и законови инструменти ще решават проблемите и това е най-важното. Как Шуменци да отделят популизма от реалността, фантастиката от истинските възможности на един кмет. Аз съм горд и за мен е чест, че съм кандидат за кмет, издигнат и подкрепен от БСП и ще направя всичко възможно да оправдая това доверие с всички сили и възможности, които имам", каза той.

На въпрос от залата какво ще бъде първото, което ще направи, когато стане кмет на Шумен, Венков отговори, че ще провери общинските финанси - какви са задълженията, има ли просрочени задължения, какви са договорните задължения към доставчици и други. "Ние няма да правим чистки, когато спечелим изборите, нито ще уволняваме  хора по политически причини. Ще се съобразим основно с експертизата и възможностите на всеки един", обясни кандидатът за кмет.

"Ако искаме властта, ние трябва да кажем как ще я реализираме и упражняваме. Всичко това ще постигаме с широк консенсус и с допитване до хората, когато става дума за харчене на техните пари. Ние сме добронамерени, приятелски настроени, нито от мен нито от моите колеги ще чуете личностни нападки и клевети и лъжи и ще се стремим да бъдем максимално обективни и реални, защото това е начинът да стигнем до хората. Имаме самочувствието да сме по-интелигентни, по-образовани, с по-голям опит. Гласувайте ни доверие, номерът е ясен - 56, и със самочувствието на победители да вървим на 27-ми октомври към успех и победа", заключи Венцислав Венков.

Пресцентър на "БСП за България"