Марк Маркес е световен шампион по мотоциклетизъм в клас MotoGP за шести път, след като си осигури титлата четири кръга преди края на сезона. Той триумфира на пистата "Бурирам" в Гран при на Тайланд след изумителна битка с французина Фабио Куартараро.

Трети на подиума се качи Маверик Винялес, а четвърти завърши Андреа Довизиоцо.

Само на 26 години Маркес вече има шест титли в кралския клас, което го извежда еднолично под №3 във вечната ранглиста. Пред него са единствено Валентино Роси със седем и легендата Джакомо Агостини с осем. Титлите на Маркес в мотоциклетния спорт са общо осем след тази в клас 125 к.с. през 2010 г. и в Moto2 през 2012 г.

Той се нарежда до Агостини, Роси и Мик Дуън, като това са единствените пилоти с четири поредни титли в кралския клас.


За да си осигури предсрочно титлата Маркес трябваше да спечели с две точки повече от най-близкия си съперник Андреа Довициозо. След Гран при на Тайланд испанецът има 325 точки, а италианският ас на "Дукати" – 215. През сезона Маркес има девет победи, които може да увеличи в следващите стартове в Япония, Австралия, Малайзия и Валенсия.

Победите на Маркес в кралския клас вече са 53, а общо в трите категории 79.

Уикендът започна тежко за испанеца, който падна на тренировка в петък, но се отърва без тежки травми. В състезанието Куартараро потегли пръв и беше близо до дебютната си победа в MotoGP. Маркес обаче го изпревари в последната обиколка по невероятен начин от външната траектория.

Дневник