Опозиционните Демократична лига на Косово (ЛДК) и движение "Самоопределение" са събрали еднаква подкрепа - почти една трета от бюлетините - на извънредните избори в Косово. Това сочат данни от екзит пол, цитирани от медии в Прищина и "Ройтерс".

На изборите, които приключиха преди малко (в 8 ч. българско време), жителите на Косово трябваше да гласуват за 120 депутати, след като премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка през юли след призовка от Хага.

Това е удар за управлявалия досега Алианс за бъдещето на Косово на Харадинай и коалицията, с която той се яви пред урните - тя взе 10.58%, значително под двете опозиционни партии.

Фактор за този резултат е разцеплението между формацията на Харадинай и други две сили - "Нисма" и Демократическата партия на Косово (ДПК). Формациите, обединили бивши военни командири от Армията за освобождение на Косово (АОК), между които Харадинай и лидерът на ДПК Кадри Весели и президентът Хашим Тачи (основал ДПК, но оттеглил се от нея след победата на изборите), на практика получават няколко процента повече от последните избори през 2017 г., когато взеха около 33% (сега - общо 38 на сто). Командир в АОК бе и Фатмир Лимай, лидерът на "Нисма", социалдемократическата формация, обединила сила с партиите на Харадинай и Весели на предшиния вот, но сега явила се отделно. "Нисма" получава над 4% от вота според екзит пола.

Обратно, Демократичната лига на Косово и "Самоопределение" подобриха резултатите си с няколко пункта според същия екзит пол.

Вотът се случи при масова активност сред косовските сърби, каквато бе поискал и сръбскят президент Александър Вучич.

Екзит пол данните на националната телевизия "Клан Косова" приближават Демократичната лига на Косово до обявеното обещание за първа жена премиер в страната - 37-годишната Вьоса Османи.

Те обаче затвърждават и възхода на "Самоопределение", започнала като формация с искане за определение с Албания, но смекчила тона с елементи на социалдемокрация, за да привлече по-широк кръг избиратели. Тя бе и изненадата на предишните избори, след като още тогава стана втора сила след коалицията на военните командири.

Дневник