Състав на Върховният касационен съд (ВКС) заседава днес по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството по условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и връщането му в затвора.

Самият Полфрийман е получил призовка още миналата седмица, но не е длъжен да присъства и може да бъде представляван от адвоката си Калин Ангелов. Откакто бе освободен предсрочно Полфрийман се намира в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Първоначално заседанието бе насрочено за 23 октомври, но заради големия обществен интерес по казуса Върховният касационен съд ще го гледа по-рано - днес от 9.00 ч. Съдът обаче няма да се произнесе веднага като срокът за решението е един месец.

С решение на Софийския апелативен съд Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора, след като излежа почти 12 от наложената му присъда от 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.

В искането си за възобновяване на делото Цацаров заявява, че определението на съда е постановено при съществено нарушение на процесуалните правила. Според Цацаров съставът е трябвало да се произнесе с решение, а не с определение.

В искането си Цацаров посочва и че председателят на състава Калин Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова е трябвало да си направят отвод заради връзки с Българския хелзинкски комитет.
Главният прокурор посочва и че нарушението е съществено, защото поставя ограничения пред евентуалната проверка на съдебния акт. Според чл. 419, ал. 1 от НПК на възобновяване подлежат всички влезли в сила присъди и решения, но не всички определения.


Междувременно докато съдебният състав заседава, ВМРО организира протест срещу предсрочното освобождаване на Полфрийман, който ще се проведе пред сградата на Съдебната палата.

Развитието по този казус доведе до безпрецедентна атака към съдебния състав, отекна и в парламента и стана повод за протести и разделение в обществото. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.

Миналата седмица казусът окончателно се заплете и заради няколко паралелно течащи процедури, които предизвикаха объркване и оставиха висящи въпросите дали австралийският гражданин Полфрийман има действаща забрана за напускане на страната, има ли правно основание да е задържан в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне от България.

Видеокадри от делото за убийството бяха публикувани в Youtube и върнаха на дневен ред и въпросите за вината на австралиеца, както и за обстоятелствата от нощта на инцидента през декември 2007 г.

Дневник