Управляващите в Португалия социалисти печелят парламентарните избори с повече гласове в сравнение с вота преди 4 години, но те не им достигат за мнозинство в парламента. Това сочат екзит пол данните след края на изборния ден.

Сега основният въпрос е с кого ще избере да управлява в коалиция премиерът Антониу Коща. Отговорът може да е ясен след дни или след седмици.

Четири допитвания до вече гласували избиратели дават на социалистите резултати в широките рамки между 33.3% и 40% от гласовете. Опозиционните социалдемократи (PSD) са с 24.2-31%.

Не се очаква преговорите след изборите да са объркани и продължителни като в съседна Испания, където над 5 месеца след изборите още няма политическа сделка и страната се отправя към нов вот през ноември.

През 2015 г. в Португалия за по-малко от 2 месеца Коща, чиято партия зае второ място по резултат, изненадващо договори съюз с две евроскептични партии - Ляв блок и комунистите. Сега не е ясно коя или кои партии могат да наклонят везните за управлението.

Икономиката на страната расте по-бързо от средното темпо на ЕС благодарение на увеличаването на износа и бума на туризма - миналата година тук са дошли повече гости, отколкото е населението.

Дневник