Затлъстяването е проблем в световен мащаб и освен дискомфорт и психологически проблеми води до сериозни заболявания като рак, сърдечно-съдови проблеми и болки в костната система. Заболяването е напълно лечимо, но процесът на лечение е дълго пътуване.
Д-р Мустафа Долап е специалист по метаболитна хирургия в болница „Чорлу Ватан“.

Завършил е Медицинския факултет на Истанбулския университет през 1996 г. Специализирал е в Университета в Страсбург. Редовно повишава квалификацията си в областта на хирургията при затлъстяване и метаболитни заболявания в медицинския факултет Cerrahpaşa.
Професионалната му кариера преминава през спешна помощ и различни държавни и частни болници. От 2007 г. е неизменна част от екипа на болница „Чорлу Ватан“.

Член на Медицинската камара на Tekirdağ и на Асоциацията на хирурзите в Турция. Ежегодно посещава всички най-престижни форуми по лечение на затлъстяването и метаболитните заболявания по целия свят.
Специализиран е в операции на щитовидна жлеза, херния, камъни в жлъчката, черен дроб, онкологични заболявания, стомах и панкреас, заболявания на гърдите и дебелото черво, хемориди, анални фисури,  и бариатрична хирургия при затлъстяване.

- Д-р Долап, според Вашите наблюдения, намалява ли възрастовата граница на хора със затлъстяване през последните години?
- Определено се наблюдава такава тенденция. Това не е проблем само в Турция или България, това е световен проблем, за съжаление. В днешно време смъртните случаи в следствие на затлъстяване са почти колкото тези, свързани с тютюнопушенето. Виждаме все повече млади хора с наднормено тегло, особено такива, които обичат бързото хранене.

- Резултат от какво най-често е затлъстяването?
- Основните причини са генетични фактори, вредни хранителни навици и начин на живот. Ако количеството приети калории надвишава количеството изразходвана енергия, остатъкът се натрупва в тялото под формата на мазнини.

- След като проблемът вече е факт, какво трябва да направи затлъстелият човек?
- Информираността е много важна за битката със затлъстяването. Най-важно е да се осъзнае, че затлъстяването е заболяване, което не е само естетически или социален проблем, но предизвиква сериозни здравословни проблеми и намалява продължителността на живота. Второто нещо, което е важно за страдащия от този проблем, е да забрави всичко, което е чувал и да осъзнае, че е възможно да се отърве от затлъстяването с помощта на лекар


- Какви странични ефекти за здравето освен естетическия ефект може да има от затлъстяването?
- Ако се абстрахираме от естетическия ефект, затлъстелите пациенти губят комфорта си, имат психологически проблем. Отделно от това затлъстяването може да причини други сериозни заболявания: сърдечен инфаркт, съдови заболявания, диабет, хипертония, сексуални проблеми, репродуктивни проблеми, хъркане, хепатит, камъни в жлъчката. Затлъстелите хора често изпитват сериозни болки в мускулно-скелетната система и имат гръбначни заболявания. Най-тревожният факт е, че медицината е доказала, че при хора със затлъстяване най-често се наблюдават рак на хранопровода, дебелото черво, гърдата, бъбреците и панкреаса.

- Кои хирургически намеси са най-често търсените при затлъстяване?
- Пациентите обикновено предпочитат нехирургичните методи за справяне с проблема пред оперативното лечение. Най-важното е терапията да се приложи след обсъждане, в което участват пациентът и лекарят. Не всеки пациент със затлъстяване може да се оперира. А пациентите, които трябва да се оперират, не бива да губят време, прилагайки други методи на лечение, защото това може да им причини сериозни здравословни проблеми.

- Можете ли да кажете коя е най-ефективната терапия при затлъстяване?
- Самоувереността и консултацията с лекар. Ние в клиниката в болница „Чорлу Ватан“ избираме терапията в зависимост от конкретния случай, от конкретния пациент, не според заболяването. Подходът ни е строго индивидуален.  Индексът на телесната маса на пациента, неговите хранителни навици, възрастта, социалният живот се взимат предвид при избора на схема на терапия. Понякога можем да оперираме отново хора, претърпели операция за намаляване на затлъстяването.
 

- Достъпни ли са цените на процедурите за борба със затлъстяването в болница „Чорлу Ватан“?
- Лекарите не се занимават с тази тема. Нашата отговорност е да си вършим работата по международните стандарти.
Операциите при затлъстяване се извършват по лапароскопски (затворен) метод, със специални уреди. Цената е функция от използваните материали.
Убеден съм, че хората, които идват в нашата болница, получават качествени услуги на разумни цени. Ако честно се оцени положителната промяна в социалния живот и здравето на пациента след лечението, ще стане ясно, че той е спечелил много повече от парите, които е платил.

болница
 

- Какви са пациентите ви от България?
- Ние не делим пациентите си по националност, не мисля, че това е правилно. Всеки пациент има своята индивидуална история. Обикновено лечението при затлъстяване е различно като процес от лечението на други заболявания. Например да вземем една операция за камъни в жлъчката. Оперираме, сваляме конците и след една седмица пациентът е възстановен.
Лечението при затлъстяване е различен процес. Това е пътуване към оздравяването. Понякога то е доста продължително. С операцията ние осигуряваме нов старт на пациента и го подкрепяме в това пътуване. Така че,  независимо от коя държава идва човекът, ние не го забравяме, а поддържаме близък контакт с него, за да можем да помогнем във всеки момент. Това е заложено във философията на болница „Чорлу Ватан“ – винаги на първо място е човекът и човешкият живот.

- Какво бихте посъветвали подрастващите, които не харесват тялото си, смятат че са пълни и са готови на всякакви операции, но не и на хранителен режим и спорт?
- Всеки човек трябва да получи професионална помощ. Често диетите се правят, сменят се и не дават резултат. Спортните активности, ако не са систематични, не водят до нищо, освен до загуба на мотивация.
Затлъстяването е напълно лечимо заболяване, ако се поиска висококачествена медицинска консултация в правилно подбрано лечебно заведение.
Навреме трябва да се намерят решения срещу обездвижването, неактивния начин на живот и вредните хранителни навици. В болница „Чорлу Ватан“ имаме звена, които подкрепят здравословния начин на живот. Правим социално-отговорни проекти, посветени на тази тема и организираме семинари, които повишават информираността на хората. Планираме да организираме такива е в България. Искаме операцията да се прави само в краен случай. По-добрият вариант е да се премине към здравословен начин на живот и правилно хранене.

Ако ви е нужна консултация с д-р Мустафа Долап, потърсете контакт с него тук.

 

Комуникационна служба на болница „Чорлу Ватан“