Американският президент Доналд Тръмп преобърна политиката на САЩ за подкрепа за кюрдите в Сирия и на практика разреши операцията на Турция в северната част на страната.

Това стана с изявление, разпространено от Белия дом и американски медии късно снощи. В него се казва: "Турция скоро ще задейства дълго планираната си операция в Северна Сирия." Доскоро Вашингтон предупреждаваше, че Анкара не бива и да си помисля за нова операция на сирийска територия.

Администрацията на Тръмп уверява, че въоръжените сили на САЩ "няма да подкрепят или да са замесени в операцията", нито пък "ще са в района" ѝ. Освен това Турция ще носи отговорност за всички чуждестранни джихадисти от групировката "Ислямска държава", заловени през последните две години, след като Франция, Германия "и други европейски страни", от които бойците са пристигнали, отказват да ги приемат.

Решението на САЩ е поврат в политиката за региона. В коалиция със Сирийските демократични сили - обединение, доминирано от кюрдски бойци - американски войници успяха да отвоюват значителна част от територията източно от река Ефрат от "Ислямска държава". След това близо 2000 военнослужещи от САЩ останаха в района, а Тръмп се отказа от първоначалната идея всички те да бъдат изтеглени и обеща една част да останат.

Нито дума за безопасната зона

За Турция това е трета операция в Сирия от 2016 г. насам. След "Щитът на Ефрат", която ѝ даде контрол върху район по границата, с "Маслинова клонка" (миналата година) тя изтласка от Африн (северозападния край на Сирия) представители на кюрдските Сили за защита на народа (YPG) и политическото им крило Партия на демократичния съюз (PYD). Двете се смятат от Анкара за сирийско разклонение на забранената организация Кюрдска работническа партия (ПКК), с която с малко прекъсване Турция води въоръжен конфликт от пет години.

Анкара винаги аргументира нуждата от действия на изток от Ефрат със защита от YPG, които са гръбнакът на кюрдско-арабската коалиция, съюзник на САЩ. Първоначално плановете намериха израз в предложение за безопасна зона, в която по-късно турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да върне между 1 и 2 млн. сирийски бежанци (дори 3 млн. при по-широка зона), които са в страната заради конфликта и чието присъствие се приема в страната с все по-голямо недоволство.

САЩ първоначално подкрепяха идеята, но не бяха съгласни с подробности за зоната - Турция иска тя да навлиза по-дълбоко в сирийската територия. Анкара заяви, че ако няма консенсус с Вашингтон, ще се наложи сама да защити интересите си. Сега безопасната зона изобщо не се споменава в американското съобщение.

Според "Ню Йорк таймс" в разговор между Ердоган и Тръмп малко преди съобщението е даден сигнал, че 100 или 150 военнослужещи на САЩ ще бъдат изтеглени от района на операцията, макар да няма пълно изтегляне от Сирия. Вестникът отбелязва, че решението е взето въпреки изричните препоръки САЩ да запазят присъствието в североизточна Сирия, за да продължат операциите срещу "Ислямска държава" и да се създава противотежест на Иран и Русия.

Дневник