Нобеловата награда за медицина отива при Уилям Г. Каелин младши, сър Питър Дж. Ратклиф и Грег Л. Семенца за "откритията им как клетките възприемат и се адаптират към наличността на кислород".

"Възприемането на кислорода е жизненоважно при голям брой заболявания. Откритията на тазгодишните Нобелови лауреати имат фундаментално значение за физиологията и откриват пътя за обещаващи нови стратегии за борба с анемията, рака и много други болести", обясняват от комитета.

Тримата учени са открили молекулярен механизъм, който регулира активността на гените в зависимост от различните нива на кислород. Те ще си поделят наградата от 9 млн. шведски крони.

Животните се нуждаят от кислород, за да превръщат храната в полезна енергия. Фундаменталното значение на кислорода е известно от векове, но дълго време не се знаеше как клетките се адаптират към промяната в нивата на кислорода, обясняват още от комитета. Откритията на тримата учени са дали основа, върху която да се разбере как нивата на кислорода влияят на клетъчния метаболизъм и физиологичните функции.

Дневник