За 2020 година ще бъдат заложени 200 милиона лева повече за болнична помощ през бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това договориха на среща КНСБ и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщи БНР.

Нови правила за разпределяне на парите от пътеките

Министърът заяви, че около 150 млн. лв. от парите ще отидат за повишаване на заплатите. "След като няма да имаме увеличение на обема дейност, цената би трябвало преобладаващо да отиде за увеличаване на разходите за персонал. Не искам да фиксирам в момента някакви проценти, но минимум три четвърти от тази сума ще отиде за разходи за персонал, а сметките, които сме направили за постигане на целевите нива, показват, че тази част, която ще се задели за разходи за персонал, ще е достатъчна", каза той.

По думите му не по-малко от 50% от разходите за финансиране на лечебната дейност ще са за персонала, а от тези 50% ще има и съотношение какъв дял да е за лекарите, сестрите и останалия персонал. Той обеща да търси отговорност от директорите на болниците, ако не спазват тези съотношения. През юни Ананиев предложи заплатите на санитар, сестра и лекар да са в съотношение 1 : 1.7 : 2.2.

Исканията на здравните работници

На национален протест по-рано днес стотици здравни работници поискаха минималната заплата за всички медицински сестри да е 900 лева и да имат по-добри условия на труд. През последните месеци на два транша от централния бюджет бяха отпуснати около 30 млн. лв., с които да бъдат повишени заплатите на медицинските сестри. Ръководствата на болниците обаче предпочетоха да ги похарчат за други нужди, тъй като не могат да бъдат задължени да ги употребят по определено перо.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе брифинг след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и вицепремиера Томислав Дончев. Димитров изрази задоволство от постигнатото за бюджета на касата, но предупреди, че заложеното увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищното и в детското здравеопазване няма да е достатъчно, за да може заплатите да достигнат нивата, записани в отрасловия колективен трудов договор.

"Там разговорите и битката и с финансовия министър, и с премиера може би продължават, за да можем да гарантираме това увеличение, което ни е нужно, тъй като, да не забравяме, че в тази част на здравеопазването не се получават нито допълнителните материални стимулирания, нито допълнителните плащания. Хората разчитат основно и само на тези заплати, които ни показаха навън като фишове, а те са на места стигнали 900 лева, много малко, за съжаление, места. На много от повечето места са 700, 750, 650 лева даже има", разясни Димитров.

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков, за да се отпуснат тези 200 млн. лева, трябва да се вдигне здравноосигурителната вноска. "200 млн. е едно хубаво желание. Бих пожелал да не са 200, а 500 млн. или 1 млрд. Въпросът е какво се крие зад това желание. Крие се това, че в такъв случай трябва да бъде повишена здравноосигурителната вноска. Ние като граждани готови ли сме да преглътнем това – най-вероятно отговорът е не. Приходите в НЗОК се реализират от нашите вноски, те не са вързани с бюджета на страната", коментира той пред БНР по-рано днес.

Дневник