Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ и бъдещ консул във Валенсия Пламен Георгиев е подал молба до Административния съд – София-град, с която той и съпругата му Ирена оттеглят жалбата си срещу заповедта на кмета на "Слатина" за принудително премахване на незаконните постройки на терасата на апартамента му.

Постройките са два навеса на терасата в жилището му в столичния кв. "Гео Милев", под които има сауна и барбекю. За молбата до Административния съд в София се разбра от публикация на вестник "24 часа", в която има и снимка на документа. В края на август в същия вестник се появи и сертификатът от частна фирма с договор с Антикорупционната комисия, според който Георгиев владее испански на ниво В2 и който специалисти определиха като пълен с граматически грешки.

От снимката се вижда, че молбата, в която Георгиев и съпругата му оттеглят жалбата срещу заповедта за събаряне на пристройките и искат производството по случая да бъде прекратено, е с днешна дата. За документа потвърдиха пред "Дневник" от Административния съд - София град и уточниха, че най-вероятно до края на другата седмица съдебният състав ще трябва да прекрати делото. Заседанието по жалбата на Георгиев бе насрочено за 30 октомври, но след оттеглянето на жалбата няма основание да се проведе.

Основният мотив за жалбата на Пламен Георгиев и съпругата му беше, че навесите са били построени, преди сградата да бъде въведена в експлоатация (Акт 16) през 2007 г., и поради това не са незаконни. Заключението на районния "Строителен контрол" обаче е друго - че постройките, които незаконно надвишават кота било, са вдигнати по-късно, макар че не може да се каже категорично дали преди или след като Георгиев е купил имота.

В деня, в който Георгиев подаде жалба в съда, шефът на строителния контрол в "Слатина" Михаил Джурджин обясни пред "Дневник", че собственикът на имота е длъжен да премахне незаконното строителство в него за своя сметка.

Опитът за събаряне на незаконните постройки е фаза от течащия вече половин година скандал около имота на Пламен Георгиев в столичния квартал "Гео Милев". Той започна, след като се разбра, че е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа.

Заради случилото се той беше принуден от премиера да излезе в няколкомесечен отпуск, който завърши с оставката му от антикорупционната комисия, последвана от спешно завръщане на служба в специализираната прокуратура и светкавично назначение от правителството за консул във Валенсия в началото на август.

Миналата седмица прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го освободи като прокурор от специализираната прокуратура, след като прекара два месеца на поста в отпуск. Опитите на "Дневник" да се свърже с Георгиев за коментар по темата с постройките на терасата бяха неуспешни - той не отговаря на мобилния си телефон.

В своя статия испанското издание "Ел Конфиденсиал" разказва казуса с назначението на Георгиев и посочва, че е предвидено той да поеме новата си работа тази седмица, замествайки Цветан Цолов, който бе преместен в Барселона след две години като консул.

Назначението зависи от правителството, ръководено от премиера Бойко Борисов, и предизвика силна полемика в страната, защото идва, след като новият консул бе принуден да се откаже от ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Изданието посочва, че "стотици българи в Испания се бунтуват срещу назначението за генерален консул на Пламен Георгиев, разследван в страната си за т.нар. Апартаментгейт", и разкрива, че заплатата му там ще е около 3300 евро на месец.

Изданието отбелязва, че назначаването на Пламен Георгиев за консул във Валенсия е породило полемика в българските медии, които не разбират защо Борисов защитава бившия антикорупционен шеф, и са повдигнали въпроса дали той е достатъчно подготвен, за да се включи в дипломатическия корпус. Напомня, че Георгиев твърди, че познава испанския език, въпреки че сертификатите, до които "Ел Конфиденсиал" е получил достъп, потвърждават само ниво В1, много далеч от професионалното (C1 и C2).

По-рано експерти коментираха пред "Дневник", че документът е пълен с езикови грешки, а проверка установи, че обучението е било част от обществена поръчка. Документът не изчисти съмненията около владеенето на езика, а породи още повече въпроси.

Дневник