Ислямистите "Еннахда" ("Възраждане") събраха най-много подкрепа на парламентарните избори в Тунис, но трудното предстои - парламентът ще е силно фрагментиран, пише "Ройтерс".

Резултатите на партията са с няколко пункта по-добри от тези на "Калб Тунес" ("Сърцето на Тунис") на магната Набил Каруи, който в момента е арестуван.

И двете партии обаче имат далеч под 20% от вота. Според Ямина Зоглами, високопоставен представител на "Еннахда", преговорите ще са "много трудни и сложни". Умерените ислямисти печелят в навечерието на балотаж, на който уморените от тежките икономически проблеми тунизийци избраха Каруи и несистемния кандидат Каис Сайед като съперници на балотаж.

Ислямистите ще имат два месеца да опитват да съставят правителство. Проблемът е, че политическата парализа (не невъзможен сценарий, тъй като много партии не искат да работят с "Еннахда") би създала риск за крехкото икономическо състояние. Тунис така и не се възстанови след Арабската пролет - причинена именно от икономически трудности.

Безработицата е 15%, а в някои градове достига 30, инфлацията е 6.8 на сто, а туризмът едва се възстановява.

Резултатът на "Еннахда" припомня и за недоверието, което развиха тунизийците заради икономическата стагнация. Екзитпол данни от вчера (официални резултати ще са достъпни едва утре) ѝ дадоха 17.7% от вота, а на предишните парламентарни избори тя имаше 27.5 на сто.

Дневник