Американският президент Доналд Тръмп отново повтори заплахите си отпреди месец, че "напълно ще унищожи и заличи" турската икономика, ако Анкара "прекрачи граници" в Сирия.

Тръмп направи коментара в "Туитър" броени часове след като Белият дом на практика позволи на Анкара да започне военна операция в Сирия - трета за три години. Очаква се това да се случи до месец в територии, контролирани от досегашните кюрдско-арабски съюзници на САЩ в коалицията срещу "Ислямска държава".

"Както и преди съм заявявал, и нека само повторя, ако Турция направи каквото и да било, което аз, в огромната си и недостижима мъдрост, смятам за прекрачване на границата, напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм преди!)" напада американският държавен глава.

Той вероятно има предвид кризата миналата година, при която спорът между Анкара и Вашингтон по редица теми допринесе за срива в курса на лирата и за това тя да загуби над една трета от стойността си спрямо предходната година.

След думите му представители на Белия дом и други американски институции, някои пожелали да запазят анонимност, се разграничиха пред "Ройтерс" от турската операция в Сирия. Пентагонът заяви в прав текст, че не подкрепя операцията, макар съобщението на Белия дом да гласи, че Вашингтон няма да се меси, но войските ще бъдат изтеглени (американски служители някога призоваваха Турция да не си и помисля за такива действия в Сирия).

Турската лира междувременно се срина до стойност, рекордно ниска спрямо долара за последния месец. Спадът при приключване на търговията бе над 1.6% - до 5.795 в 19 ч. българско време, след като за кратко турската валута достигна стойност от 5.8195 за долар малко по-рано.

Дневник