Шотландски съд отхвърли вчера искането за издаване на разпореждане, което да принуди британския министър-председател Борис Джонсън да търси отлагане на Брекзит, ако не постигне споразумение с Европейския съюз до 19 октомври, предаде "Ройтерс".

Джонсън обещава, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври и че няма да иска допълнително отлагане.

Миналия месец обаче парламентът прие закон, който изисква премиерът да поиска отлагане, в случай че не успее да постигне сделка до 19 октомври, освен ако депутатите не одобрят напускане без споразумение.

Джонсън казва, че ще спази закона, но същевременно се придържа към обещанието си да изведе Великобритания от ЕС до 31 октомври, без да обясни очевидното противоречие.

Противници на Брекзит поискаха първоинстанционната палата на върховния граждански съд в Шотландия да издаде разпореждане, принуждаващо Джонсън да се съобрази със закона. Искането обаче беше отхвърлено. Съдията по делото каза, че уверенията, предоставени от главния правителствен юридически съветник в Шотландия, означават, че това не е необходимо.

"Правителството приема, че при изпълнението на своята политика трябва да се съобразява със закона от 2019 г. След като това е ясно заявената позиция на правителството пред съда, няма нужда да се постановяват принудителни разпореждания срещу него или срещу министър-председателя", заяви съдията.

Един от вносителите на искането каза, че решението ще бъде обжалвано днес пред апелативната палата на съда.

/БТА, Дневник