Въпреки заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп, Турция нанесе въздушни удари срещу щаб на кюрдски отряди.

Вчера САЩ се изтеглиха от Сирия, но Тръмп заяви, че ще срине икономиката на Турция, ако тя премине определени граници.

Турция е нанесла удари в североизточната сирийска провинция Ал Хасеке. По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че американските войници в района на предстоящата офанзива вече са се изтеглили.

Кюрдските отряди казаха, че американците не са спазили договорката си с тях, постигната докато бяха съюзници в Сирия.

    "Турски самолети са бомбардирали щаба на кюрдските сили в околностите на град Ал Маликия в провинция Ал Хасеке", съобщи ливанската телевизия Ал Маяден.

Все още няма потвърждение на ударите от турска страна, нито данни за жертви. Същевременно държавната сирийска телевизия съобщи, че турски самолети са ударили позиции на кюрдските милиции край село в покрайнините на Ал Маликия.

Вчера в профила си в туитър американският президент заяви: "Ако Турция направи нещо, което аз, в моята голяма и несравнима мъдрост, смятам за прекрачване на забранени граници, аз напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го преди!)."

ръмп призова Турция да се присъедини към "Европа и други" в "охраната на заловените бойци и семейства на ДАЕШ" само часове след като обяви, че САЩ ще се изтеглят от Северна Сирия. Съобщението на Тръмп предизвика яростни изблици от представители на Конгреса на САЩ, както и експерти по Близкия изток, които настояха, че напускането на Сирия ще остави кюрдите в ръцете на Турция, която отдавна иска да ги смаже.

Междувременно от Пентагона заявиха, че "не подкрепят турската операция в Северна Сирия", като уточниха, че "въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят или да участват в каквато и да е такава операция".

Докато Турция смята "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди за разширение на Кюрдската работническа парти (ПКК), която е забранена в Турция и е обявена за терористична организация, САЩ от години въоръжават и защитават кюрдите - и, както посочи Тръмп в по-ранно съобщение, плащайки им "огромни суми пари и оборудване".

Клуб Z