Още година Центърът за ранно развитие в Шумен ще продължи да предлага специализирани услуги на деца от 0 до 7 години, деца с увреждания и техните семейства. Това става възможно след подписано допълнително споразумение между Община Шумен и  Министерството на труда и социалната политика, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Центърът функционира от 2016 г. по проект „Център за ранно детско развитие в община Шумен“, който се реализира по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, на този етап проектът се удължава до края на 2020 г. Допълнителното финансиране на дейностите е в размер на близо 155 000 лв., съобщи ръководителят на проекта Катя Крумова.

Услугите, които се предоставят в Центъра, са насочени към ранната интервенция на уврежданията и индивидуалната педагогическа подкрепа за деца с увреждания и техните семейства.

От стартирането на проекта досега специализирани услуги в Центъра за ранно детско развитие са получили над 260 деца с различни увреждания и нарушения – състояния в аутистичния спектър, изоставане в развитието, говорни нарушения, двигателно изоставане, хиперактивност с или без дефицит във вниманието, стимулиране на развитието при недоносени деца и др.

Към момента Центъра посещават 102 деца, с които работят различни специалисти – психолог, логопед, рехабилитатор, кинезитерапевт, специален педагог и лекар-педиатър. Услугите са почасови и са напълно безплатни за малчуганите, като те могат да ползват един или няколко специалисти в зависимост от индивидуалните си потребности. Родителите и семействата също получават подкрепа и съвети от специалистите.

Документи за прием се подават в Центъра за ранно детско развитие на адрес: ул. „Райна Княгиня“ №1. Допълнителна информация родителите могат да получат на телефон – 0878 16 99 68 или на място.

ШУМ.БГ