Учени от медицински университети в Италия, Холандия и Румъния са представили изследванията си по темата за умерената консумация на алкохол и въздействието ѝ върху здравето, която напоследък е обект на засилени дискусии.

На 9-ия Европейски симпозиум ,,Бира и здраве" в Кралската академия на науките в Брюксел те са представили статистика, която показва взаимовръзка под формата на буквата J (J-образната крива), според която рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява при умерена консумация на бира и вино. Това означава, че хората, консумиращи алкохол умерено, са изправени пред по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с въздържателите или хората, които консумират алкохол прекомерно, съобщава Съюзът на пивоварите.

"Убедени сме, че експертите трябва да комуникират внимателно здравните ползи и рискове от консумацията на алкохол към широката аудитория. В днешни дни въпросът за съществуването на J-образната крива е широко обсъждан в научните среди. Смятам, че това е въпрос не само на научни данни, а и на гледна точка", коментира д-р Симона Костанцо, ръководител на редица италиански изследвания за връзката между алкохола и здравния статус на хората, цитирана от съюза.

Повече от 100 учени, лекари, пивовари и представители на медиите от цяла Европа са участвали в симпозиума.

Едни от основните теми, които са били обсъдени тази година, са били за състава и свойствата на безалкохолната бира, ефекта от умерената консумация на пиво и връзката й със спорта, качествата на бирата и ползите й за жените. От съюза подчертават, че всички представени на симпозиума изследвания и доклади са базирани на продължителни наблюдения и метаанализи с пациенти и доброволци.

Учени от Полша са представили данни, според които концентрацията на специфичните елементи в бирата зависи най-вече от спецификите на водата в района на производство. Анализите на 52-те проби в тестваните безалкохолни бири потвърждават, че и този тип пиво е с високо съдържание на полифенолни антиоксиданти, които основно идват от малца и хмела.

Друго проучване, проведено в Университета по приложни науки на Австрия, показва, че безалкохолната бира, подсилена с малки количества натрий, може да е подходяща алтернатива на функционалните питиета за спортистите. Един от важните фактори те да се представят добре по време на състезания са водният и електролитният баланс на тялото. Според учените дисбалансът на тези параметри може негативно да повлияе на физическото и когнитивно представяне на спортистите. Ето защо приемането не само на вода, но и на безалкохолна бира успешно хидратира организма и възстановява електролитния баланс на активно спортуващите.

Учени от Испания и Швейцария са представили резултати от нови медицински изследвания, които показват, че поради силиция в пивото рискът от остеопороза е по-нисък при жените, които консумират бира

умерено в сравнение с тези, които са въздържатели. Тези резултати потвърждават констатациите от предишни изследвания на испански, английски, американски и други лекари. Освен това е възможно да има връзка между умерената консумация на алкохол и по-късното настъпване на менопаузата, което на свой ред понижава и риска от коронарна болест на сърцето.

Изследване на холандски медици хвърля светлина върху разликите между мъжете и жените по отношение на въздействието на газировката на напитките върху стомаха.

Според получените резултати поради анатомични особености жените са далеч по-чувствителни и могат да преработват въглеродния двуокис в напитките в по-малки количества. Изследването също така потвърждава, че вкусът на бирата, а не наличието на алкохол, е водещият фактор, който кара жените да избират бирата.

Дневник