Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че е сигурен, че България няма да блокира даването на дата за начало на преговори на Скопие с Европейския съюз, предадоха агенция МИА и електронното издание МКД.

Пендаровски каза, попитан от журналисти ден преди очакваната позиция на българското правителство за отношенията със Северна Македония, че разразилият се в края на септември спор само вътрешнополитическа работа на страна, членка на ЕС и въпросът със сигурност няма да бъде "изнесен" на предстоящия Европейски съвет.

На 17 октомври европейските лидери ще вземат решението за начало на преговори както със Северна Македония, така и с Албания. Българският колега на Пендаровски, Румен Радев, и вицепремиерът Красимир Каракачанов поискаха София да обвърже с еврочленството на Скопие конкретни условия, а Каракачанов дори заплаши да напусне кабинета, ако той окаже подкрепа за евроинтеграцията.

На последвалата извънредна среща при президента външният министър Екатерина Захариева даде да се разбере, че България все пак ще подкрепи започването на преговори, но ще има други условия пред Скопие, които вероятно ще бъдат обвързани с преговорната рамка.

"Първо да получим дата, а след това всички чренки на съюза трябва да направя преговорната рамка от своя национален аспект. Ще си създадем преговорни позиции за това, което другите страни членки искат от нас," каза Пендаровски. Той уточни, че времето за това би дошло едва в средата на идната година и е "на практика невъзможно да коментирате преговорна позиция, чиито елементи все още не знаете."

Попитан от журналисти, Пендаровски обясни, че не е общувал с Радев след случилото се в президенството в София.

Дневник