Зам.-председателят на Европейската комисия по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис обеща днес, че ако отново му бъде поверен еврокомисарският пост, ще предложи нови правила за регулиране на криптовалутите като планираната от "Фейсбук" (Facebook) либра, предаде "Ройтерс".

Франция и Германия заявяват, че либрата, чиито мащаби ще намалят влиянието на криптовалути като биткойна, ще ограничи паричния им суверенитет.

"Европа се нуждае от общ подход към криптоактивите като либрата. Възнамерявам да предложа нов закон в тази област", каза на днешното си изслушване за поста на еврокомисар за финансовите услуги Домбровскис.

Той посочи, че при регулацията на криптовалутите ЕС ще трябва да реши въпроса за "нечестната конкуренция, киберсигурността и други заплахи за финансовата стабилност".

В момента ЕС няма специална регулация за криптовалутите, които преди представянето на либра през юни се приемаха за не толкова важен въпрос, тъй като съвсем малък дял биткойни и други дигитални валути са обърнати в евро.

Домбровскис каза, че проектът "Либра", макар все още да не е действащ, може да носи риск за финансовата стабилност заради мащабите си, тъй като милиони потребители на "Фейсбук" в Европа ще могат да използват новата дигитална валута.

Той заяви, че новите правила ще трябва да защитават финансовата стабилност, потребителите и да предотвратяват прането на пари чрез криптоактиви.

Домбровскис, който е бивш премиер на Латвия, досега не е прибягвал до такива мерки въпреки поредицата скандали с банки в родината му и други северноевропейски държави и по-големи европейски страни. Той обаче заяви, че сега ЕС трябва да преразгледа механизмите си за борба с финансовите престъпления.

Домбровскис каза още, че си струва да бъдат прехвърлени някои надзорни правомощия на орган на ЕС, без да разяснява дали това означава създаването на нова агенция за борба с прането на пари, или укрепване на съществуващите надзорни органи.

Пред евродепутатите днес Домбровскис обеща "устойчив европейски инвестиционен план" за деблокирането на 1 трилион евро (1.1 трилиона долара) частни и държавни "зелени" инвестиции през следващото десетилетие. Той уточни, че планът ще се основава на гаранции и средства от бюджета на ЕС и Европейската инвестиционна банка, макар че повечето пари се очакват от частния сектор. /БТА

Дневник