Предложеният от Полша за следващ еврокомисар Януш Войчеховски взе днес поправителния изпит пред евродепутатите. След второто изслушване той е получил необходимата подкрепа от ресорната комисия, съобщи представителството на Полша в ЕС, цитирано от БТА.

Войчеховски е предложен за еврокомисар по земеделието и бе разследван от европейската служба за борба с измамите със средства от бюджета на ЕС (ОЛАФ). Непосредствено преди първото изслушване проверката срещу него бе прекратена и той възстанови неправомерно осребрени средства от касата на Европейския парламент. При първото изслушване Войчеховски не успя да даде отговори на въпроси, свързани с бъдещите му задачи.

Първоначално Полша предложи за еврокомисар Кшищоф Шчерски. В края на август Шчерски се отказа, след като новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи полският еврокомисар да отговоря за земеделието.

"Политико" коментира, че Войчеховски на косъм е успял да убеди координаторите на политическите групи да го подкрепят. По думите на служител на Европейския парламент доста политически групи са изразили "големи резерви" за него по време на закрита среща след изслушването.

Утре предстои ЕП да реши дали ще свика второ изслушване на френския кандидат за еврокомисар Силви Гулар. Еврокомисията очаква новите предложения за еврокомисари от Унгария и Румъния, след като първите кандидати от двете държави бяха отхвърлени от правната комисия на Европейския парламент.

На 17 октомври Председателският съвет на ЕП ще вземе решение дали европарламентът е получил достатъчно информация, за да обяви процеса на изслушванията за приключил. Ако е така, пленарната зала ще проведе гласуване за цялостния състав на Европейската комисия на 23 октомври в Страсбург.

Дневник