Джок Полфрийман има издадени документи за самоличност, но те няма да му бъдат дадени от австралийското посолство, докато не приключат съдебните процедури в България. Това се разбра от прессъобщение на министерството на правосъдието след среща на министър Данаил Кирилов с временно управляващия посолството на Австралия в Атина Н.пр. Джон Филп.

По-късно дипломатът е провел и среща с главния прокурор Сотир Цацаров, на която Цацаров е обяснил защо е поискал Полфрийман да бъде върнат в затвора, а процедурата по условното му предсрочно освобождаване да се възобнови, съобщиха от държавното обвинение.

Малко по-късно министър Кирилов коментира пред журналисти в парламента, че най-вероятно Полфрийман ще остане в центъра за временно настаняване на чужденци в "Бусманци", докато се произнесе Върховният касационен съд. Заседанието пред съда мина вчера, а срокът за произнасяне е два месеца.

"И за него е по-благоприятно в този момент да не бъде нито със затворническата администрация, нито да бъде пуснат на свобода в България", заяви Кирилов. Той подчерта, че институциите "полагат неимоверни усилия да убедят партньорите в независимостта на българския съд".

"Вярвам в независимостта на българския съд", е заявил днес Филп пред министъра на правосъдието, съобщиха от министерството. От своя страна Кирилов го уверил, че българският съд ще вземе правилно решение по повод искането на прокуратурата за възобновяване на делото за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман.

Н. Пр. Филп е изразил благодарности на българската затворническа администрация, която е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на австралийския гражданин, излежаващ присъда у нас.

"Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството", е казал временно управляващият посолството на Австралия в Атина.

От прокуратурата съобщават, че срещата с Цацаров е била по молба на австралийския дипломат, а темата на разговора е искането на главния прокурор Полфрийман да бъде върнат отново в затвора. Пред Н.пр. Джон Филп главният прокурор е заявил, че освобождаването на Полфрийман е било постановено от незаконен състав, като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод. Защо отвод не е поискан по време на съдебното заседание обаче от прокурора, който се е явил в залата, не става известно.

Сотир Цацаров е подчертал, че е отправил искането до съда, без да се влияе от факта, че Полфрийман е чужд гражданин. Цацаров е припомнил, че австралиецът е осъден за тежко престъпление против личността, и е заявил отново, че липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в затвора в София.

Освен това е заявил, че Полфрийман не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите. Обезщетението и изплащането на присъдените граждански искове не са причина за отказ от условно предсрочно освобождаване, посочва тричленният съдебен състав на Софийския апелативен съд в мотивите си. Цацаров е обяснил, че тези обстоятелства са причината да откаже трансфер в Австралия на Полфрийман още преди години и все още няма промяна.

"Отхвърлени бяха всякакви съмнения за политическо влияние в действията на държавното обвинение, като бе изрично подчертано, че те са съобразно законовите правомощия на прокуратурата, в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите", пишат в съобщението до медиите от прокуратурата.

Вчера в открито съдебно заседание Върховният касационен съд (ВКС) изслуша искането на прокуратурата, както и твърдението на защитата - че то е неоснователно. Самият Джок Полфрийман не присъстваше. Докато магистратите заседаваха, пред сградата на съдебната палата партия ВМРО бе организирала протест.

Първоначално заседанието бе насрочено за 23 октомври, но заради големия обществен интерес по казуса Върховният касационен съд реши да заседава по-рано.

Миналата седмица казусът окончателно се заплете и заради няколко паралелно течащи процедури, които предизвикаха объркване и оставиха висящи въпросите дали австралийският гражданин Полфрийман има действаща забрана за напускане на страната, има ли правно основание да е задържан в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне от България.

Според защитника му Калин Ангелов нито една от забраните за напускане на страната вече не е валидна, а Полфрийман е задържан незаконно в "Бусманци". Има и издадена заповед за експулсиране, а австралиецът е заявил, че доброволно иска да напусне България, след като му бъдат издадени документи.

С решение на Софийския апелативен съд на 19 септември Полфрийман беше условно предсрочно освободен от затвора, след като излежа почти 12 от наложената му присъда от 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.

Развитието по този казус доведе до безпрецедентна атака към съдебния състав, отекна и в парламента и стана повод за протести и разделение в обществото. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.

Дневник