Турската армия обяви, че е извършила удари по сирийско-иракската граница, за да попречи на кюрдски бойци да получат подкрепление при началото на предстоящата операция на Анкара.

Това съобщи "Ройтерс", като цитира представители на въоръжените сили с думите: "Така преминаването в Сирия и веригите за подкрепа са прекъснати."

Новината следва решението на Съединените щати да започнат да изтеглят войски от граничен район в Сирия, за да създадат възможност за ограничена турска операция в северната част на страната - трета за три години.

Решението за тихата подкрепа (каквато Вашингтон отрича, но потвърждава, че няма да се меси в операцията) ядоса сирийските кюрдски бойци, които бяха съюзници на САЩ в коалицията срещу "Ислямска държава", но които Турция смята за сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Готовност за преговори

Отчасти срещу тях е насочена операцията на Турция, която обаче иска да си осигури и терен за т.нар. безопасна зона, където да върне до 2 млн. сирийци, потърсили убежище в северната съседка заради продължаващата 8 и половина години война.

В отговор кюрдските бойци дадоха сигнал, че може да започнат преговори с Дамаск и Русия, за да запълнят вакуума, оставен след изтеглянето на САЩ от границата. Разговори с режима на президента Башар ал Асад (срещу когото е Турция, но чиито съюзници са Русия и Иран) имаше и при предишната военна операция миналата пролет, както и преди малко повече от година, когато в Дамаск пристигна официална делегация. Диалогът обаче не даде резултат.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп настоя, че САЩ не са изоставили кюрдите, и похвали Турция като съюзник в НАТО - часове след като заплаши, че ще "унищожи и заличи" икономиката ѝ, ако бъдат прекрачени граници.

Критики

Турското министерство на отбраната заяви отново, че армията "никога няма да толерира установяването на терористичен коридор на границите" и че подготовката за операцията е готова. Очевидци обаче разказват за "Ройтерс", че все още няма знаци на активност край турския граничен град Акчакале, срещу град Тел Абяд. Единствената промяна там е струпване на военна техника с оръдия, насочени към Сирия.

Тел Абяд и Рас ал Айн са два от постовете, изоставени от американските войници от вчера насам. Решението за изтегляне от част от границата предизвика гняв както сред демократите, така и сред републиканци в Камарата на представителите и Сената - включително сред считани за съюзници на Тръмп като Мич Макконъл и Линдзи Греъм.

Междувременно иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обяви, че в разговор с турския си колета Мевлют Чавушоглу е осъдил предстоящата операция. По думите му, цитирани от ирански агенции, трябва да бъдат уважавани териториалната цялост и националният суверенитет на Сирия.

Дневник