През 2018 г. от злоупотреба с алкохол са умрели поне 48 000 граждани на Русия. Това е отбелязано като причина в смъртните актове и означава 2.6% от всички смъртни случаи, сочи анализ на информационната група РБК.

За сравнение, в транспортни произшествия са загинали 1%, в убийства - 0.4%, а в самоубийства - 1%, т.е. алкохолът е убивал повече от трите причини, взети заедно.

При това анализът използва много по-тесния критерий на държавната статистика (Росстат), отколкото този на Световната здравна организация, включваща още жертви на катастрофи, убийства или самоубийства, извършени в състояние на алкохолно опиянение. По данни на СЗО за 2016 г. този дял е 21.6% от всички смъртни случаи в Русия. Но по оценката на световната организация има държави, които са по-зле: Беларус (24%), Литва (24.5%) и Молдова (26.1%). СЗО измерва и "пагубна употреба на алкохол" сред населението над 15 години и тук Русия е втора в света с 11.6% дял, изпреварвана съвсем малко от Унгария (11.7%).

В Русия алкохолът убива най-често мъже в работоспособна възраст - 4-5% и 1.5% от жените над 20 години си отиват заради алкохолна кардиомиопатия (сърдечна недостатъчност, предизвикана от употребата на спиртни напитки), отравяне с алкохол и свързани с пиенето хепатити и цироза. На всяка от изброените причини се пада по около една трета от смъртните случаи.

Алкохолът е свързан с причиняването на доста други, включително ракови, заболявания, а също така задълбочава депресивни разстройства, водещи до самоубийства, казват експерти пред РБК.

Водещи по смъртност са райони в Далечния изток на Русия - води Чукотка с почти 13 на 10 000 жители, или всеки девети, починал през миналата година тук официално е регистриран като жертва на алкохола. Втора е Магаданска област с 10 на 10 000, но както в Чукотка, така и тук не вписват случаите на отравяне с алкохол. Следват Ивановска, Новгородска и Ярославска области с по близо 10 на 10 000.

По данни на Росстат до края на юли 2019 г. само от алкохолно отравяне са починали около 5500 души, което е увеличение на годишна база със 17%. Истински бум е регистриран в Татарстан - от 5 на 70 смъртни случая.

Не само предразположеността на местното население в крайния Север, но също и работата - една трета от мъжете са на смени и далеч от семействата, а между смените няма кой знае какво да се прави - са причини тук да има много случаи на хроничен алкохолизъм.

През тази година Росстат провери и защо пият руснаците. Според 73% това е традиция да се празнува, следват пиенето за удоволствие (27.8%), и успокоението, което носи (25.3%). А 2.4% са дали отговор "защото без това просто не може да се живее".

Дневник