Бившият футболист на "Байерн" (Мюнхен) и "Манчестър юнайтед" Бастиан Швайнщайгер прекрати състезателната си кариера. 35-годишният германец, който в последните три години игра за американския "Чикаго файър", обяви, че е готов за следващата стъпка в живота си.

"Сбогуването ме кара да се чувствам малко носталгично, но гледам напред към вълнуващите предизвикателства, които ме очакват скоро. Ще остана верен на футбола. Много, много благодаря за времето, което изкарахме заедно. Винаги ще има специално място за вас в сърцето ми. Ваш, Басти", написа Швайнщайгер в социалните мрежи.

Той благодари на "Байерн", "Юнайтед" и "Чикаго", които бяха единствените клубни отбори в кариерата му. Швайнщайгер остави следа с непримиримия си дух и борбения стил на игра, като спечели 20 титли.

18 от тях дойдоха по време на престоя си в "Байерн". За 13 години с екипа на баварците Швайнщайгер изигра 500 мача, като спечели осем пъти Бундеслигата и седем купи на Германия. Най-големият му успех с "Байерн" дойде през 2013 г., когато воденият от Юп Хайнкес отбор грабна Шампионската лига.

За националния отбор на Германия Швайнщайгер се отличи с 121 мача и 24 гола. Той беше в основата за спечелването на световната титла на Бундестима през 2014 г. след паметната си игра във финала срещу Аржентина.

Традиционно "Байерн" назначава на свои бивши футболисти, които са оставили голяма следа в тима, на ръководни позиции в клуба. Директорът на баварците Карл Хайнц-Румениге заяви, че вратата пред Швайнщайгер е широко отворена.

Дневник