Елитното поделение 29155 на военното разузнаване на Русия за диверсия, саботажи и убийства действа от поне 10 години за дестабилизиране на държави в Европа и част от дейността му е покушението срещу Емилиян Гебрев в България.

Служителите му, част от които са отличени ветерани от войните в Афганистан, Чечения и Украйна, пътуват напред-назад из Европа. Те са сплотена група и са толкова секретна част от ГРУ, че вероятно дори е неизвестна на останалите структури в управлението. Но дейността им е част от координирана и продължаваща кампания за разклащане на стабилността в Европа.

Това съобщи днес "Ню Йорк таймс" в обширен репортаж, позоваващ се на направени неотдавна заключения на няколко западни разузнавателни служби. Те са успели да свържат в едно наглед откъслечни събития като кампания в Молдова, опита за отравяне на Гебрев в България, предотвратения опит за преврат в Черна гора и покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал миналия март.

Служители от разузнаването в 4 западни държави казват за изданието, че не е ясно колко често бива задействано поделение 29155 и е невъзможно да се знае къде и кога ще ударят хората му. "Ню Йорк таймс" твърди, че досега не е било съобщавано за съществуването на тази руска част, която само показвало колко активно президентът Владимир Путин води срещу Запада т.нар. хибридна война в комбинация с открита военна конфронтация.

"Мисля, че забравихме колко органично безпощадни могат да бъдат руснаците", казва Петер Зуак, бивш служител на военното разузнаване и бивш военен аташе на САЩ в Москва. По думите му той не е знаел за съществуването на тази част от ГРУ.

В репортажа като началник на 29155 е посочен генерал-майор Андрей В. Аверянов. Той е бил сниман на сватбата на дъщеря си с полк. Анатолий Чепига, един от обвинените от Лондон за извършители на покушението срещу Скрипал и първоначално известен като Руслан Боширов.

В различна степен акциите на групата привличат общественото внимание, но след това става ясно, че те са подготвяни старателно, като в случая със Скрипал трима са пътували до Великобритания за предполагаема подготовка на удара. Двама от тях - "Сергей Павлов" и "Сергей Федотов" - са били част от екипа, опитал на два пъти да отрови Гебрев през 2015 г. Други известни на европейските служби имена са "Иван Лебедев", "Николай Кононихин", "Алексей Никитин" и "Данил Степанов".

Идеята, че зад изброените събития стои една и съща група, се оформила след проваления пуч в Черна гора през 2016 г.

През февруари 2019 г. на Мюнхенската конференция за сигурност Алекс Янгър, директорът на МИ6, британското разузнаване, заяви пред журналисти, че "можем да видим, че има координирана програма за действия и, да, те често включват едни и същи хора". Но той не говореше за конкретна част. "Оценката ни е, че е налице заплаха от ГРУ и други руски разузнавателни агенции и че почти нищо не е извън репертоара им."

През 2006 г. Путин узакони убийствата зад граница от страна на руски държавни структури. Това е и годината, в която в Лондон бе убит по особено мъчителен начин с полоний Александър Литвиненко.

Източниците на "Ню йорк таймс" казват, че Поделение 29155 не е единственото с лиценз за подобни операции. Лондон смята, че Литвиненко е ликвидиран от Федералната служба за сигурност, руското контраразузнаване. През 2012 г. министерството на отбраната в Москва награждава с премии три поделения "за особени постижения във военната служба" - 29155, 74455 - посочено по-късно от американско разследване като участвало в хакерската намеса в президентските избори от 2016 г. и 99450, за което се смята, че участва в спецоперациите за анексиране на Крим през 2014 г.

Бивш офицер от ГРУ, чието име не се посочва в статията, твърди, че в арсенала на 29155 са "диверсии, взривявания, убийства, всичко" и че "там служат много сериозни хора, работещи нелегално и като агенти в чужбина".

От снимки на членове на поделението се вижда, че те тренират не само ръкопашен бой, но и боравене с всякакви видове оръжие, включително френски снайпери FN-30, германски G3A3s, австрийски Steyr AUG и американски M16. За началника ген. Аверянов се смята, че е завършил през 1988 г. военно училище в Ташкент, почти сигурно се е сражавал в двете войни в Чечения, награден с орден "Герой на Русия" през 2015 г.

Но той живее в скромен апартамент в панелен блок и кара от 1996 г. стара лада ВАЗ 21053. Бюджетът на това поделение изглежда не е много голям, хората му често пътуват в икономична зона на самолетите и си споделят стаи в хотелите. Що се отнася до наглед немарливата им работа зад граница, не е изключено това да се прави умишлено. "Не че станаха по-агресивни, те искат да ги усещаме, това е част от играта", коментира Еерик-Нийлс Крос, бивш директор на разузнаването в Естония.

Дневник