Стотици хора се събраха тази вечер на поредния протест пред сградата на съдебната палата срещу Иван Гешев, който е единствената номинация за главен прокурор след изтичането на мандата на Сотир Цацаров. С включени светлини на телефоните и десетки лампи и под звуците на "Нека бъде светлина" на "Подуене блус бенд", протестиращите призоваха за прозрачна процедура за избор.

Председателят на инициатива Правосъдие за всеки Велислав Величков призова за свобода и пожела "да има светлина". Той припомни, че процедурата по избора е към края си и ако на 24 октомври Висшият съдебен съвет избере Гешев за главен прокурор, то последната дума в процедурата има президентът Румен Радев, който може да наложи вето.

Около час след началото на протеста хората тръгнаха към сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф". Протестното шествие мина със скандирания "Мафия", "Свобода", "Гешев е позор" и без напрежение и без провокации.

"От толкова много прокурори в цялата страна, само Гешев ли е най-достойният? Вижте как беше избрана Лаура Кьовеши за европейски прокурор и каква е процедурата тук", каза още Велислав Величков.

Дневник