Екипът на постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър публикува днес списъка със стоките и услугите от страните от ЕС, върху които ще бъдат наложени мита от 18 октомври. Съобщението за това бе поместено на сайта с официалните документи на американското правителство (Федералния регистър), предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В списъка попаднаха британските, германските, испанските и френските самолети, като митата за тях са 10%. Единственото изключение е за военната техника.

Митата върху селскостопански продукти за голяма част от страните в съюза са 25 на сто. Включени са млечни продукти: сирената чедър, ементал, гауда, грюер, едам, пармезан, проволоне, синьо сирене, сирене колби, стилтън и сирената от овче мляко.

Освен това в списъка влизат портокалите (пресни и сушени), хибриди от групата на мандарините, прасковите, лимоните (пресни и сушени), вишните и сокът от тях, плодовите сокове (с изключение на доматения и сока от круша и слива), мидите, ядливите мекотели, продуктите от свинско месо, маслините и зехтинът.

Мита ще има и за британските, германските, испанските и френските вина, британските, германските, ирландските, испанските, италианските тинктури и ликьори, германските и британските курабии, бисквити и вафли, кафето, произведено в Германия, включително разтворимото и безкофеиновото. Ще бъде обложено и уискито от Великобритания.

Мита от 25% се налагат също върху брадви, секири, ножове, плоски клещи, отвертки и други подобни инструменти, микровълнови печки и обективи от Германия. Подобни мерки се вземат и срещу печатна продукция, както и багери, лопати и електромеханично оборудване от Великобритания. Митата от 25% засягат и британските пуловери, жилетки, анораци, вълнено облекло, текстилни продукти, бански, а също и спално бельо.

На 2 октомври Световната търговска организация разреши на Вашингтон да наложи мита върху европейски стоки за близо 7,5 милиарда долара (6.8 милиарда евро) годишно. Това са наказателни мерки заради незаконно отпуснатите от ЕС субсидии за "Еърбъс".

Дневник