Съветът за електронни медии днес ще обсъди откриването на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов. Това е записано в дневния ред на редовното заседание на регулатора.

В края на септември СЕМ даде на Костов едноседмичен срок да депозира оставката си, в противен случай обяви, че ще започне да пише проект за предсрочно прекратяване на мандата му. Още тогава генералният директор заяви пред "Дневник", че не възнамерява да напуска. Искането за оставката му е резултат от кризата в държавното радио, започнала с опита за сваляне от ефир на журналиста Силвия Великова и последвалото безпрецедентно прекъсване на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 март за близо 5 часа.

"Замлъкването" на БНР стана повод за разследване на прокуратурата, която засега не посочва отговорен. Предстои главният прокурор да бъде изслушан от новосъздадената временна парламентарна комисия по случая. СЕМ вече изпрати до държавното обвинение сигнал за оказан натиск над генералния директор, след като Силвия Великова разказа пред регулатора, че Светослав Костов ѝ е разказал как четирима души са му се обаждали, за да бъде свалена от ефир. Досега Костов не е коментирал това твърдение. На този фон журналисти организираха няколко протеста в подкрепа на колегите си от БНР и за свободата на словото.

Същевременно вчера сайтът ПИК, който атакува журналистите от БНР, които се оплакаха от натиск, съобщи за подготвян и осуетен от екипа на Костов саботаж в държавното радио, който е трябвало да бъде осъществен по схема "спиране на ефира за профилактика". Впоследствие информацията бе опровергана от Националното управление на радио и телевизионните системи (НУРТС) - профилактика наистина е била планирана, но това е било известно още от 2018 г., а и тя е нямало да доведе до спиране на сигнала на БНР в големи райони.

Дневник