Литиевойонните батерии на електронни цигари са се запалили в самолети или на летища над 30 пъти в рамките на три години– това показва статистика на Федералната агенция по авиацията на САЩ, цитирана от в. "Вашингтон пост".

Данните показват и 65 други случая на отделяне на дим, искри или пламъци от литиевойонните батерии на лаптопи, таблети, телефони и други устройства. Четвърт от инцидентите с електронни цигари и половината от тези с друга електроника се случват във въздуха. Анализът на "Вашингтон пост" обхваща периода от трите години до 1 август 2019 г.

"Смятаме, че това е много сериозна заплаха", коментира Марк Милиъм, вицепрезидент по техническите програми в неправителствената организация Flight Safety Foundation и бивш ръководител по сигурността в Northwest Airlines. "Вече не е само едно, а са многобройни устройства на повечето пасажери. Не знаете откъде идват всички тези неща, какво има в тях и колко са допустими".

През 2015 г. министерството на транспорта забрани наличието на е-цигари в чекирания багаж, позовавайки се на два инцидента през 2014 г. и 2015 г. Според властите по-добре е такива устройства да се намират в отделението за пътници, където пожарите могат да бъдат незабавно видени и угасени.

През 2016 г. администрацията забрани да се качват смартфоните Samsung Galaxy Note 7 заради заплаха от самозапалване; многобройни лаптопи или само батериите им са били изтеглени от пазара заради риска от такъв инцидент.

Дневник