В началото на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов помоли медиите за съдействия за "тези не жълти, не кафяви, не лъжливи новини, в които се говори как ще взимаме децата на хората", предаде агенция "Фокус".

Той се удиви как може да се протестира срещу стратегия, която я няма или да се говори, че я има. От месеци граждани, организирани в социалните мрежи, протестират в София срещу оттеглената отдавна стратегия за децата, в която според тях се предвижда те да им бъдат отнемани. Коментарът на премиера идва след паниката в понеделник в няколко ромски махали в различни градове, подклаждана от видео във "Фейсбук", че децата им ще бъдат отнети докато са на училище. Повече за това четете тук.

"Не знам как нечие съзнание може да го роди и как може по този начин да се говори. Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да изнасяме деца? До днес, когато ми показаха какво се говори и пише, не мога да повярвам, че има човек, който може да се върже на подобна лъжа", допълни още премиерът.

Той обясни, че парите от Норвежката програма се използват с други цели. "Включително за чистотата на въздуха, за екоавтомобили", посочи Борисов.

Дневник