Президентът Румен Радев изрази надежда, че македонският му колега Стево Пендаровски ще посети страната, преди общата комисия по исторически и образователни въпроси да напредне с работата си. В Смолян, цитиран от прессекретариата си, държавният глава уточни, че няколко пъти вече е потвърдил поканата си.

"Очаквам да намери време да дойде в България. Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение", уточни Радев.

Той каза още, че "не е работа на политиците на Република Северна Македония да коментират вътрешнополитическия живот в България, така както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешнополитическите въпроси на Република Северна Македония".

Според Радев хората от двете страни "споделят общ културен код, история и език от 1300 години". По думите му "българската позиция за европейското приобщаване на Република Северна Македония е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство".

"Идеологията и манипулацията на тоталитаризма нямат място в обединена Европа", каза още Румен Радев.

Вчера Стево Пендаровски заяви, че е сигурен, че България няма да блокира даването на дата за начало на преговори на Скопие с Европейския съюз. Той каза, попитан от журналисти, ден преди очакваната днес позиция на българското правителство за отношенията със Северна Македония, че разразилият се в края на септември спор е само вътрешнополитическа работа на страна - членка на ЕС, и въпросът със сигурност няма да бъде "изнесен" на предстоящия Европейски съвет. На 17 октомври европейските лидери ще вземат решението за начало на преговори както със Северна Македония, така и с Албания.

Румен Радев и вицепремиерът Красимир Каракачанов поискаха София да обвърже с еврочленството на Скопие конкретни условия, а Каракачанов дори заплаши да напусне кабинета, ако той окаже подкрепа за евроинтеграцията. На последвалата извънредна среща при президента външният министър Екатерина Захариева даде да се разбере, че България все пак ще подкрепи започването на преговори, но ще има други условия пред Скопие, които вероятно ще бъдат обвързани с преговорната рамка.

Дневник