Паметник на българския поет Пенчо Славейков ще бъде поставен в края на месец октомври в Милано, съобщи "Нова телевизия".

Това ще е втори негов монумент в италиански град. Първият е поставен през 2007 г. в двора на библиотеката на италианското градче Брунате, разположено между Лаго ди Комо и градчето Комо, където поетът умира през 1912 г.

Инициативата за поставянето на новия паметник е на Генералното консулство на България в Милано, а автор е българският скулптор Адриан Новаков от Габрово.

"Това е един образ, който има задачата да стои близко до хората. Той не е извисен", обяснява скулпторът и допълва, че затова и неговата цел е била поетът да има човешки размери и да бъде лесно всеки да се снима с него.

Това ще бъде единственият паметник пейка в Милано, който като идея наподобява този на баща и син Славейкови, поставен на площада с тяхното име в София.

Новаков допълва, че участва и в друг проект, свързан с Пенчо Славейков и Италия. Той е за барелефна плоча на неговата любима, българската поетеса Мара Белчева, която ще бъде поставена в близост до хотела в градчето Брунате.

Пенчо Славейков пристига в Италия в края на 1911 г., след като е уволнен от поста директор на Народната библиотека и е назначен за уредник на училищния музей при Министерството на народното просвещение - пост, който той не заема, и заминава за чужбина. Живее за кратко в Цюрих, Люцерн, Хофлу, а в Италия прекарва най-дълго време в Рим, след което през пролетта на 1912 г. отново тръгва на обиколка из страната. В Милано отсяда в хотел "Манин", където дописва и някои от последните си творби.

Дневник